Στο διάστημα 3-5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία το ACC Middle East and Eastern Mediterranean 2023, το διεθνές περιφερειακό συνέδριο του Αμερικάνικου Κολλεγίου Καρδιολογίας σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Το συνέδριο-που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής – φέτος διοργανώθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά και αποτελεί το πιο σημαντικό επιστημονικό γεγονός στην Καρδιολογία για την ευρύτερη περιοχή. Πάνω από 800 Καρδιολόγοι από τις Η.Π.Α., τη Μέση Ανατολή και την υπόλοιπη Ευρώπη, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να παρακολουθήσουν τις νεότερες εξελίξεις στην Καρδιολογία και να εκπαιδευθούν στις βέλτιστες ιατρικές πρακτικές.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα παρουσίασαν όλες τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στην καρδιαγγειακή ιατρική, τις νέες τεχνολογίες και τα αποτελέσματα των τελευταίων κλινικών μελετών.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με την καρδιαγγειακή πρόληψη καθώς και στις νεότερες απεικονιστικές τεχνικές για την ανάδειξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον παρουσιάσθηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα για τις διαδερμικές τεχνικές διόρθωσης σοβαρών βαλβιδοπαθειών καθώς και των επεμβατικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κορυφαίου καθηγητή από τις Η.Π.Α. Valentin Fusterο οποίος ανέλυσε τη σημασία του συνδυασμού των πληροφοριών που μπορούμε να πάρουμε από την ανάλυση του γονιδιώματος και της υψηλής τεχνολογίας απεικόνισης του καρδιαγγειακού συστήματος (imagenomics) για την πρόληψη και διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η παρουσία των νέων γιατρών με διάφορους τρόπους στο συνέδριο ήταν ιδιαίτερα έντονη και ελπιδοφόρος.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Γ. Κοχιαδάκης με αφορμή την επιτυχημένη διοργάνωση του συνεδρίου δήλωσε: «Η διεξαγωγή του συνεδρίου του ACC αποτέλεσε μια σπουδαία εμπειρία για όλους μας και συνέβαλε πολλαπλώς στην ποιοτική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης. Αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη για συνέχιση πραγματοποίησης τέτοιων σημαντικών διεθνών επιστημονικών γεγονότων στη χώρα μας».

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες, τους συνδιοργανωτές και υποστηρικτές του συνεδρίου, οι οποίοι βοήθησαν αποφασιστικά στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία του.

Το τριήμερο αυτό επιστημονικό γεγονός θα αποτελέσει εφαλτήριο για μελλοντική συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς και περαιτέρω εκπαιδευτική και επιστημονική ανάπτυξη.