Καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά δεν είναι σε θέση να προωθήσει φυσιολογικά  το αίμα σε όλο το σώμα. Συνήθως συμβαίνει επειδή η καρδιά έχει γίνει πολύ αδύναμη ή δύσκαμπτη. Η καρδιακή ανεπάρκεια δεν σημαίνει ότι η καρδιά έχει σταματήσει να λειτουργεί αλλά ότι χρειάζεται κάποια υποστήριξη για να λειτουργήσει καλύτερα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που τείνει να επιδεινώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η δυσκολία στην αναπνοή μετά από μία δραστηριότητα ή σε ηρεμία, το αίσθημα κόπωσης τις περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας την άσκηση εξαντλητική. Συχνά μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στους αστραγάλους ή στα κάτω άκρα ενώ μερικές φορές ίσως υπάρχει αίσθημα ζάλης ή τάση για λιποθυμία. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης άλλα συμπτώματα, όπως επίμονο βήχα και γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα (οξεία καρδιακή ανεπάρκεια) ή σταδιακά σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών (χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια). Όταν τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας επιμένουν ή επιδεινώνονται προοδευτικά, τότε χρειάζεται να επισκεφθείς έναν καρδιολόγο. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι αιφνίδιας έναρξης ή σοβαρά, είναι απαραίτητο να καλέσεις το ασθενοφόρο ή να μεταβείς στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο.

Ένας αριθμός εξετάσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί σωστά η καρδιακή λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων αίματος, ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ενός υπερήχου καρδιάς.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας σειράς προβλημάτων που επηρεάζουν την καρδιά ταυτόχρονα.Οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκειαπεριλαμβάνουν: 1) τη στεφανιαία νόσο – όπου οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά φράσσονται με λιπαρές ουσίες (αθηροσκλήρωση), η οποία μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή, 2) την υψηλή αρτηριακή πίεση – αυτό μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στην καρδιά, η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, 3) καταστάσεις που επηρεάζουν τον καρδιακό μυ (μυοκαρδιοπάθεια), 4)τη μυοκαρδίτιδα, δηλαδή μία φλεγμονή του μυοκαρδίου που οφείλεται συνήθως σε ιούς, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού, 5) διαταραχέςτου καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες), όπως η κολπική μαρμαρυγή, 5) προβλήματα με τις καρδιακές βαλβίδες, και 6) συγγενείς καρδιοπάθειες, δηλαδή γενετικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Μερικές φορές η παχυσαρκία, η αναιμία, η κατάχρηση αλκοόλ, ο υπερθυρεοειδισμός ή αυξημένη πίεση στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση) μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν  σε καρδιακή ανεπάρκεια.  

Η θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως στοχεύει στον έλεγχο των συμπτωμάτων, στην επιβράδυνση της εξέλιξης της και εξαρτάται από το τί προκαλεί την καρδιακή ανεπάρκεια. Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν: 1) αλλαγές στον τρόπο ζωής – συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, περιορισμός του άλατος και του ύδατος, της τακτικής άσκησης και της διακοπής του καπνίσματος, 2) φαρμακευτική αγωγή όπου μια σειρά φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει,ενώ συχνά, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν 2 ή 3 διαφορετικούς τύπους, 3) συσκευές εμφυτευμένες στο θώρακα– αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, 4) χειρουργική επέμβαση – όπως μια στεφανιαία παράκαμψη (bypass) ή μεταμόσχευση καρδιάς. Η διάρκεια της θεραπείας συνήθως είναι εφ’ όρου ζωής. Ωστόσο, η πλήρης ίαση μπορεί να είναι εφικτή όταν η καρδιακή ανεπάρκεια έχει θεραπεύσιμη αιτία, όπως στην περίπτωση της αντικατάστασης μίας δυσλειτουργούσας καρδιακής βαλβίδας.

Καταλήγοντας, λοιπόν, καθοριστικής σημασίας είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας γιατί βελτιώνει τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την συνολική επιβίωση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Βίντεο για την Καρδιακή Ανεπάρκεια στο ERTFLIX

Φυλλάδιο Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και σε τι οφείλεται;

Καρδιακή ανεπάρκεια είναι η κατάσταση εκείνη που η καρδιά ως μυς αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του οργανισμού, δηλαδή να εξωθήσει το αίμα που χρειάζονται τα υπόλοιπα όργανα για την θρέψη και λειτουργία τους. Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν φτάνουν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μύες κουράζονται και ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζει εύκολα κόπωση. Παράλληλα δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά, επειδή η αδύναμη καρδιά δεν μπορεί να το τραβήξει πίσω. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω μαζεύεται στις φλέβες, αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, οπότε αρχίζουν να βγαίνουν υγρά στους γύρω ιστούς, κυρίως στα πόδια (οιδήματα- πρήξιμο) και την κοιλιά.

Στην πραγματικότητα τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί νόσο μόνη της αλλά είναι η τελική κατάληξη όλων των άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, δηλαδή της παραμελημένης αρτηριακής υπέρτασης, της μη ελεγμένης χρόνιας αρρυθμίας, της στεφανιαίας νόσου, του σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεων των νεφρών, των πνευμόνων και του θυρεοειδούς αδένα, ενώ φλεγμονές του καρδιακού μυός και κληρονομικά νοσήματα μπορεί σπανιότερα να οδηγήσουν επίσης στην εμφάνισή της.

Πώς γίνεται η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας;

Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας γίνεται από τον ιατρό με το ιστορικό και την φυσική εξέταση, και η επιβεβαίωση από παρακλινικές εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακα, στεφανιογραφία, μαγνητική τομογραφία καρδιάς και ειδικότερες εξετάσεις αναπνευστικής λειτουργίας εφ όσον κριθούν απαραίτητες. O βιοχημικός και αιματολογικός έλεγχος μπορεί να αναδείξει παθογόνες καταστάσεις που συμβάλλουν στην εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ η μέτρηση ειδικών πεπτιδίων στο αίμα βοηθά στον αποκλεισμό καρδιολογικής αιτιολογίας των συμπτωμάτων και σημείων.

Μπορεί να παρουσιαστεί σε νεότερους ενήλικες; 

Η καρδιακή ανεπάρκεια ευτυχώς δεν είναι συχνή σε μικρές ηλικίες. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της είναι σε ηλικίες άνω των 65 ετών, καθώς η στεφανιαία νόσος που αποτελεί και την κύρια αιτία της εκφράζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η συχνότητα της είναι περίπου 1% στα άτομα κάτω των 65 ετών, και αυξάνει προοδευτικά στο 7% σε άτομα 75 έως 84 ετών και στο 15% σε άτομα άνω των 85 ετών.

Σε νεαρούς ενήλικες το κύριο αίτιο καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι συγγενείς καρδιοπάθειες που αποτελούν δομικές παθήσεις της καρδιάς από την γέννηση και οι μυοκαρδίτιδες που αποτελούν φλεγμονώδη προσβολή της καρδιάς από ιούς. Στην περίπτωση της μυοκαρδίτιδας η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας δύναται να συνοδεύει λιγότερο από το 1/3 των περιπτώσεων και σε μεγάλο ποσοστό είναι αναστρέψιμη.

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά στους άντρες και τις γυναίκες; 

Όχι, τα συμπτώματα δεν διαφοροποιούνται μεταξύ των φύλων. Όμως, οι γυναίκες καθώς εκδηλώνουν καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιακή ανεπάρκεια σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτή των ανδρών, εμφανίζουν και περισσότερες συνοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή.  Έτσι μπορεί να εκδηλώσουν πιο προχωρημένη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας επίσης εμφανίζουν συχνότερα από τους άνδρες σημεία και συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας, όπως οιδήματα κάτω άκρων και πλευριτικές συλλογές.

Ποια είναι η βασική της διαχείριση;

Η θεραπεία της έγκειται στην θεραπεία της πρωταρχικής νόσου, κυρίως όταν η καρδιακή ανεπάρκεια είναι σε αρχικά στάδια, δηλαδή της αρτηριακής υπέρτασης, παχυσαρκίας, στεφανιαίας νόσου, βαλβιδικής νόσου. Ανάλογα με το στάδιο και τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας τροποποιείται η χορηγούμενη αγωγή, από τα βασικά φάρμακα που βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία όπως οι αναστολείς του άξονα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης, οι β’ αποκλειστές και νεότερα ανάλογα και τα διουρητικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από την κατακράτηση υγρών, έως την αντιμετώπιση του κινδύνου πρώιμου αρρυθμιολογικού θανάτου με τοποθέτηση ειδικού βηματοδότη-απινιδωτή και την μεταμόσχευση καρδιάς ή την τοποθέτηση συσκευών υποβοήθησης του έργου της καρδιάς στα προχωρημένα στάδια.

Η διατροφή, η ψυχολογική υποστήριξη και η συμμετοχή σε προγράμματα αποκατάστασης  που περιλαμβάνουν άσκηση και διαιτητική συμβουλευτική είναι απαραίτητη για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και τους οικείους τους. Στόχος είναι η ενημέρωση των ασθενών ώστε να γίνουν οι ίδιοι ικανοί να διαχειρίζονται τη νόσο τους, να προλαμβάνουν υποτροπές και να διατηρούν καλή ποιότητα ζωής στον χώρο τους. Ιδιαίτερα η διατροφή των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί “πονοκέφαλο” στους θεράποντες, μια και οι ασθενείς ενδέχεται να εμφανίζουν πρόωρο αίσθημα κορεσμού και κατά συνέπεια μειωμένο αίσθημα πείνας, εξαιτίας αλλαγών στη γεύση, ενοχλημάτων ναυτίας, δύσπνοιας ή λόγω της ανορεκτικής δράσης διαφόρων βιολογικών παραγόντων που είναι ιδιαίτερα αυξημένοι στον οργανισμό τους εξαιτίας της νόσου.

Επιπλέον, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια λαμβάνουν μεγάλο αριθμό φαρμάκων, που από μόνη της είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τις διατροφικές τους συνήθειες. Ο περιορισμός του νατρίου  (όχι περισσότερο από 2 γρ. ημερησίως) και η πρόσληψη καλίου στη διατροφή (όταν δεν συνυπάρχει νεφρική ανεπάρκεια) αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στις διατροφικές συστάσεις ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και είναι από τις πιο συχνές, μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις.

 

Μπορούμε να προλάβουμε την καρδιακή ανεπάρκεια;

Η πιο σημαντική θεραπεία είναι η πρόληψη. Στόχος της καρδιολογικής κλινικής πράξης είναι η εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για την εκτίμηση, σχεδιασμό και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Γνωρίζουμε πια ότι  η αθηροσκλήρωση, αν ακολουθούνται κακές συνήθεις καθημερινού τρόπου ζωής ξεκινά από τη νεαρή ηλικία και εξελίσσεται σιωπηρά για δεκαετίες. Τα συμπτώματα  συνήθως εμφανίζονται γύρω στην 5η με 6η δεκαετία της ζωής ή και νωρίτερα.

Η διατήρηση της υγείας της καρδιάς μας είναι αναγκαία για να έχουμε καλή ποιότητα ζωής ανεξάρτητα από την ηλικίας και το φύλο μας. Ο έλεγχος των βασικότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, επιλέγοντας μια υγιεινή δίαιτα, αποφεύγοντας το κάπνισμα και ακολουθώντας φυσική άσκηση προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιακών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στην επιβράδυνση της γήρανσης της καρδιάς μας.

Ποια συμπτώματα πρέπει να με ανησυχήσουν για να ζητήσω ιατρική βοήθεια;

Τα κύρια συμπτώματα που θα πρέπει να αφυπνίσουν τον καθένα μας είναι η δύσπνοια αρχικά στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, στην ηρεμία και στην κατάκλιση, η απότομη αύξηση σωματικού βάρους με εμφάνιση πρηξίματος στα πόδια, η εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες, η εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος (στηθάγχης). Όλα τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα και σημεία που πρέπει να σας κινητοποιήσουν για την άμεση επικοινωνία με τον καρδιολόγο σας. Αν λαμβάνετε ειδική θεραπεία όπως ογκολογική αγωγή, τότε σας έχουν δοθεί οδηγίες για τακτικότερη καρδιολογική παρακολούθηση, τις οποίες θα πρέπει να τηρείται για την ασφαλή ολοκλήρωση της θεραπείας σας και την αποφυγή μακροχρόνιων προβλημάτων.

Στις μέρες μας με την πανδημία της COVID-19, αποτελώ ευπαθή ομάδα, έχοντας καρδιακή ανεπάρκεια;

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου σε περίπτωση προσβολής από τον ιό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί ενεργοποίηση νευροορμονικών ουσιών, που χρησιμοποιεί ως όχημα ο ιός στην προσβολή του οργανισμού μας. Η χορηγείσα φαρμακευτική αγωγή δύναται να φέρει σε καλή ισορροπία την νευροορμονική αυτή διέγερση, εξασφαλίζοντας καλό λειτουργικό στάδιο και ποιότητα ζωής στους ασθενείς.

Γι’ αυτό με βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν συνιστάται διακοπή της αγωγής για την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά συστήνουμε στους ασθενείς να παρακολουθούν το σωματικό τους βάρος, καθώς και συμπτώματα και σημεία απορρύθμισης της κατάστασης τους (όπως εμφάνιση δύσπνοιας,  ευκολότερης κόπωσης, οιδημάτων και δυσκολία κατάκλισης) ώστε να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους. Δεν πρέπει να διακόπτεται η αγωγή με αναστολείς του συστήματος ρενινής-αγγειοτενσίνης- αλδοστερόνης ή τα σύνθετα όπως σακουμπιτρίλη-βαλσαρτάνη γιατί είναι τα μόνα φάρμακα, όπως και οι β-αποκλειστές  που αποδεδειγμένα μειώνουν τη θνητότητα των ασθενών αυτών.

Πού θα βρω περισσότερες πληροφορίες

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας υπάρχει η περιοχή για το κοινό όπου δίδονται, ανάμεσα σε άλλα,  χρήσιμες πληροφορίες και για την καρδιακή ανεπάρκεια: https://www.hcs.gr/astheneis-koino-c


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Ιωάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Χριστίνα Χρυσοχόου, Διευθύντρια Καρδιολογίας, Σύμβουλος ΕΚΕ