Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διαχρονικά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους παράγοντες κινδύνου, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών και της Πολιτείας.

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν σημαντικές καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, την Αρτηριακή Υπέρταση και την διακοπή του Καπνίσματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Μάλιστα η ΕΚΕ απέσπασε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη -συνολικά- ευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης από τη Heart Failure Association της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, με αφορμή τις Ημέρες Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια (1-7 Μαΐου 2023).

Η καμπάνια έλαβε χώρα στην Ελλάδα σε 11 πόλεις, με Περίπτερα Ενημέρωσης πολιτών, εκπαιδευτικό σεμινάριο για ιατρούς και φροντιστές ασθενών, ενημέρωση ασθενών από το προσωπικό των Καρδιολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων, ομιλίες και προληπτικές εξετάσεις σε πολίτες, ενώ διανεμήθηκε πολυσέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο στο κοινό. Ταυτόχρονα κεντρικά και περιφερειακά ΜΜΕ ανάδειξαν την εκστρατεία της ΕΚΕ και της Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας για την οργάνωση και υποστήριξη της εξαιρετικής αυτής προσπάθειας και ειδικά στην Αντιπρόεδρο κα Αλεξία Σταυράτη και τον πυρήνα της ομάδας.

Σε σχέση με τη διακοπή του καπνίσματος, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας -με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας- που πραγματοποιείται από το 2017.

Στόχος του διαγωνισμού  ήταν να απευθυνθούμε όχι μόνο στους ενήλικες, δηλαδή σε πολίτες που έχουν διαμορφώσει ήδη τον τρόπο ζωής τους, αλλά στα παιδιά και ιδιαίτερα στους μαθητές του δημοτικού που βρίσκονται ακόμα σε μία ηλικία που μπορούν να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν για να επιλέξουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στο μέλλον.

Φέτος μάλιστα πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη μια επιτυχημένη εκδήλωση για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού παρουσία πολλών σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τέλος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αρτηριακή Υπέρταση, η  Ομάδα Εργασίας Αρτηριακής Υπέρτασης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για το κοινό ενημερωτική εκδήλωση με ομιλίες για την αρτηριακή υπέρταση και τις επιπτώσεις της στην καρδιά και τα αγγεία.

Η ΕΚΕ θα πραγματοποιήσει ακόμα περισσότερες δράσεις σε κοινωνικό επίπεδο, ώστε να διευρύνει περαιτέρω το κοινωνικό της αποτύπωμα, με πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΧΙΑΔΑΚΗΣ

Καθηγητής Καρδιολογίας

Πρόεδρος ΕΚΕ