Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Η εκπαίδευση και η έρευνα, με στόχο τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποτελούν διαχρονικά προτεραιότητες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Βασικός στόχος του νέου ΔΣ για τα επόμενα δύο χρόνια είναι η εξωστρέφεια της εταιρείας και η περαιτέρω διεύρυνση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των κοινωνικών δράσεων.

Στον τομέα των επιστημονικών πρωτοβουλιών, θα διοργανωθούν  το ACC Middle East 2023 (3-5 Νοεμβρίου) στην Αθήνα, σε συνεργασία με το American College of Cardiology και το ESC Preventive Cardiology Congress, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2024.

Πρόκειται για δύο μεγάλα διεθνή συνέδρια που θα καταστήσουν τη χώρα μας επίκεντρο των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων που αφορούν την Καρδιαγγειακή Ιατρική.

Ταυτόχρονα με τα δύο μεγάλα Καρδιολογικά Συνέδρια που πραγματοποιεί κάθε έτος η ΕΚΕ, θα αναβαθμιστούν και τα Περιφερειακά Συνέδρια, αποκτώντας νέα μορφή και περιεχόμενο, με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας για την πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης θα δοθεί έμφαση στην επιμόρφωση των νέων καρδιολόγων με εβδομαδιαία σεμινάρια επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των ειδικευομένων και των νέων καρδιολόγων στο αμφιθέατρο της ΕΚΕ.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι διαχρονικά πρωτοπόρα και ιδιαίτερα ενεργή στον τομέα της έρευνας, αλλά και στο πεδίο των κοινωνικών δράσεων προκειμένου να ενημερώνει τους πολίτες και τους ασθενείς για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αντιλαμβανόμενη την αξία που έχει η πλήρης και στοχευμένη ενημέρωση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα και ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης και θεραπείας ανακηρύσσει το 2023 Έτος Ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΕ θα αναλάβει  πληθώρα πρωτοβουλιών και θα πραγματοποιήσει στοχευμένες κοινωνικές δράσεις  το επόμενο χρονικό διάστημα, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει τη διενέργεια μιας σειράς προληπτικών εξετάσεων για τον έλεγχο των προδιαθεσικών παραγόντων στεφανιαίας νόσου. Επίσης, έχει θεσμοθετήσει τον προαθλητικό έλεγχο σε παιδιά που θέλουν να αθληθούν.

Ωστόσο, απομένει να γίνουν ακόμα πολλά και σίγουρα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει πολλά να προσφέρει στο κρίσιμο αυτό θέμα.

 

Με εκτίμηση,

 

Γιώργος Κοχιαδάκης

Καθηγητής Καρδιολογίας

Πρόεδρος ΕΚΕ