Παράλληλα με την υψηλού επιπέδου επιστημονική δραστηριοποίηση της ΕΚΕ εδώ και δεκαετίες σημαντική και διαχρονική είναι κοινωνική δράση  και η ανάληψη πρωτοβουλιών της εταιρείας μας για την ενημέρωση των πολιτών και την πρόληψη της καρδιαγγειακής τους υγείας.

Το 2023 η ΕΚΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Αιφνίδιο Καρδιακό Θάνατο και στην ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση τόσο των μαθητών όσο και των πολιτών για τη  σημαντικότητα να γνωρίζουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση καθώς και να απευθύνονται σε ιατρούς για ένα πλήρη προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο σε περίπτωση που αθλούνται, μικροί και μεγάλοι, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά.

Στο πλαίσιο αυτό μεγάλη απήχηση και σημαντική επιτυχία είχε η μεγάλη κοινωνική δράση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, με κύριους άξονες την ενημέρωση για τους Παράγοντες Κινδύνου Καρδιαγγειακών Νόσων, την αξιολόγηση του Καρδιαγγειακού τους κινδύνου και τη διενέργεια προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να επισκεφθούν τον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης εκατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας.

Στη συγκεκριμένη δράση πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα παιδιά και ειδικά μαθητές σχολείων της Αττικής που συμμετείχαν ενεργά σε επίδειξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από την Ομάδα Εργασίας ΚΑΡΠΑ της ΕΚΕ Στόχος ήταν τα παιδιά από μικρή ηλικία να ευαισθητοποιηθούν για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν Πρώτες Βοήθειες και Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, καθώς ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος δεν είναι σπάνιος και μπορεί να συμβεί παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο και σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας.

Στο κοινό διανεμήθηκαν εξειδικευμένα έντυπα για το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, την Αρτηριακή Υπέρταση, το Κάπνισμα, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των μηνυμάτων και της συνολικής δραστηριοποίησης της εταιρείας μας μέσω του Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου.

Δημοσιεύματα και συνεντεύξεις του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ της ΕΚΕ  φιλοξενήθηκαν σε μεγάλους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, σε πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες καθώς και σε μεγάλης επισκεψιμότητας  ηλεκτρονικά sites, κάτι που έδωσε ώθηση στις προσπάθειές μας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική δραστηριοποίηση της ΕΚΕ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το 44ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη (ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, 12-14 Οκτωβρίου 2023).

Το Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο έχει καθιερωθεί ανάμεσα στους Καρδιολόγους και τη βιομηχανία ως το κατ’ εξοχήν Επιστημονικό Συνέδριο, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων Επιστημόνων (Ομιλητές, Πρόεδροι), υψηλό επίπεδο υποβληθέντων περιλήψεων και αναρτημένων εργασιών. Όπως κάθε χρόνο και φέτος έχει προσκληθεί μεγάλος αριθμός διακεκριμένων επιστημόνων από την Ευρώπη και την Αμερική, προσφέροντας στο πολυπληθές ακροατήριο τη γνώση και τις εμπειρίες τους.

Μέσω και της ηλεκτρονικής σελίδας της ΕΚΕ δράττομαι της ευκαιρίας να σας προσκαλέσω να επισκεφθείτε, να συμμετάσχετε ενεργά και να παρακολουθήσετε τις εργασίες του 44ου Πανελλήνιου Συνεδρίου μας  που αναμφισβήτητα θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον συνολικά της Καρδιολογικής μας Κοινότητας.

 

Γιώργος Κοχιαδάκης

Πρόεδρος ΕΚΕ