ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μια επιδημία της εποχής μας, με τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο να βαίνει διαρκώς αυξανόμενος και να αναμένεται περαιτέρω αύξηση τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της βελτίωσης στην πρόγνωση άλλων καρδιολογικών και μη παθήσεων που οδηγούν τελικά σε Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Αφορά περίπου το 2% του ενήλικου πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σε άτομα ηλικίας άνω 70 ετών αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε πάνω από 10%. Παγκοσμίως 26 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από Καρδιακή Ανεπάρκεια και πάνω από 37 εκατομμύρια πάσχοντες δεν έχουν ακόμη διαγνωσθεί. Οι ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια έχουν αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας καθώς και ανάγκη για συχνές νοσηλείες.

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι ένα κλινικό σύνδρομο κατά το οποίο η καρδιά αδυνατεί να εξωθήσει την απαιτούμενη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ποσότητα αίματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως δύσπνοια, εύκολη κόπωση, μειωμένη αντοχή στην άσκηση, οίδημα, νυκτερινός βήχας και αίσθημα παλμών. Επειδή τα συμπτώματα αυτά είναι συνηθισμένα και παρουσιάζονται σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, αρκετές φορές είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ της Καρδιακής Ανεπάρκειας και άλλων παθήσεων. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωσή της.

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια πραγματοποιείται από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Ομάδα Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας της ΕΚΕ (στο διάστημα 16-28 Απριλίου) πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών-ασθενών για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, με δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας σε καρδιολογικές κλινικές και Ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας σε πολλές πόλεις της χώρας. Η καμπάνια περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες σε πολίτες-ασθενείς και ιατρούς, διανομή πολυσέλιδου θεματικού φυλλαδίου, μετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, αποστολή δελτίων Τύπου, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Astra Zeneca, Boehringer Ingelheim και Pegasus Health & Science.