Μεγάλη κοινωνική δράση -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς- διοργανώνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 (ώρες 10.00π.μ.-16.00μ.μ.).

Με κεντρικό σύνθημα:

ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ-Μάθε για την καρδιά σου και φρόντισέ την!

η ΕΚΕ καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να ενημερωθούν για τους Παράγοντες Κινδύνου Καρδιαγγειακών Νόσων και να συμβουλευτούν τους  Καρδιολόγους-ιατρούς για θέματα της Καρδιαγγειακής τους υγείας.

Οι Ιατροί θα τους παρέχουν κάθε ενημέρωση, αξιολογώντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν, ενώ -αν χρειαστεί- θα γίνονται κάποιες βασικές καρδιολογικές εξετάσεις. Στο κοινό θα δίνονται χρήσιμες πληροφορίες και θα διανέμονται έντυπα για το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου, τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων, το σωστό τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, τον εντοπισμό της κολπικής μαρμαρυγής και τη σωστή διατροφή.

Σήμερα το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και ευρύτερα οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν την πρώτη αιτία θνητότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως, ενώ η Αρτηριακή Υπέρταση, το Κάπνισμα, η Δυσλιπιδαιμία, ο Διαβήτης το άγχος, η παχυσαρκία είναι σαφώς επιβαρυντικοί παράγοντες για την υγεία ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας.

Με το δεδομένο ότι οι γνώσεις για την υγεία της καρδιάς σε ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού είναι ακόμα και σήμερα περιορισμένες ή και λανθασμένες, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία προσπαθεί διαχρονικά να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες κάθε ηλικίας ώστε να πάρουν στα χέρια τους την υγεία της καρδιάς τους.

 

Επίδειξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε μαθητές

Παράλληλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών και πρωτοβουλιών της ΕΚΕ για την ενημέρωση των πολιτών για τον αιφνίδιο θάνατο και κυρίως για την αξία που έχει να γνωρίζουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση οι πολίτες, θα πραγματοποιούνταικατά τη διάρκεια της μεγάλης κοινωνικής εκδήλωσης  στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ- Επιδείξεις Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή σε μαθητές από πιστοποιημένους και έμπειρους εκπαιδευτές.

Στόχος είναι τα παιδιά από μικρή ηλικία να ευαισθητοποιηθούν για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν Πρώτες Βοήθειες και Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση,  ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί -στη μετέπειτα ζωή τους- να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους.

Οι Πρώτες Βοήθειες και η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση μπορούν να σώσουν ζωές. Ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος δυστυχώς δεν είναι σπάνιος και μπορεί να συμβεί παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο και σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σημαντικές επίσης και αρκούντως χρήσιμες για τους μαθητές αλλά  και για τους πολίτες θα είναι οι σύντομες παρεμβάσεις (ώρα έναρξης 11.30π.μ.) από  επώνυμους αθλητές-προπονητές και εκπροσώπους του Συλλόγου Ελλήνων  Ολυμπιονικών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυμναστηρίων, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Αθλητισμού, οι οποίοι θα αναδείξουν την αξία της ασφαλούς άθλησης και του υγιεινού τρόπου ζωής από μικρή ηλικία.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γιώργος Κοχιαδάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΕ προσκαλούν τους πολίτες να προσέλθουν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου (ώρες 10.00-16.00), να συμμετάσχουν στην ανοιχτή εκδήλωση πρόληψης υγείας, να ενημερωθούν και να φροντίσουν έμπρακτα για την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Χορηγοί της κοινωνικής εκδήλωσης της ΕΚΕ για την πρόληψη υγείας των πολιτών είναι οι εταιρείες MENARINI HELLAS, INNOVIS, GE HEALTHCARE, KARABINIS MEDICAL, PEGASUS, ΛΕΟΥΣΗΣ και RAINBOW WATERS