Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 29 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ 29 Σεπτεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 29 Σεπτεμβρίου 2019

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης μαθητών και πολιτών  από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Φέτος το κύριο σύνθημα είναι: “ΓΙΝΕ Ο ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ-ΔΩΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ” και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του κόσμου.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί στις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου με μια σειρά δράσεων. Μια καινούρια πρωτοβουλία της ΕΚΕ αποτελεί το Πρόγραμμα Αγωγής και Προαγωγής της υγείας των μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τα μέλη της, Καρδιολόγοι, θα μπορούν να κάνουν ενημέρωση στους μαθητές μέσα στις σχολικές αίθουσες και να μιλήσουν για τα Καρδιαγγειακά νοσήματα, τους παράγοντες κινδύνου και την αξία της πρόληψης.

 
Πέρα από τις παρουσιάσεις που θα γίνονται και θα έχουν τη μορφή quiz και γενικότερα αλληλεπίδρασης με τους μαθητές και τους δασκάλους τους, θα δίνονται στους μαθητές εξειδικευμένα φυλλάδια ειδικά φτιαγμένα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου που εγκρίθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ειδικά για το σκοπό αυτό.

Ήδη πολλά σχολεία της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία της ΕΚΕ η οποία θα συνεχιστεί και μετά την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, υλοποιώντας έτσι ένα διευρυμένο και στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μαθητών της χώρας.

Ταυτόχρονα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η ΕΚΕ παροτρύνει δημόσια πρόσωπα αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες να ενισχύσουν το μήνυμα που εκπέμπεται στις 29 Σεπτεμβρίου για την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά νοσήματα. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές και απλοί πολίτες δίνουν το μήνυμα της πρόληψης από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα.

Τέλος η ΕΚΕ προχώρησε σε δημιουργία εξειδικευμένων ενημερωτικών εντύπων για τους πολίτες όλης της χώρας.

Τι πρέπει να ξέρουμε
Σήμερα, η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για το θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, και μέχρι το 2030
αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει τα 23 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να αναβληθεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε
Μπορούμε όλοι -και στην Ελλάδα- να «μοιραστούμε τη δύναμη» και να εμπνεύσουμε τις οικογένειες, τους φίλους και τους συνανθρώπους μας να κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία της καρδιάς.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία ζητά όλοι να δώσουμε μια ΥΠΟΣΧΕΣΗ:
· ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΟΤI ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΥΓΙΕΙΝΑ
· ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΑΣΚΟΥΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
· ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ/ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΖΩΗ
· ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΖΩΗ
· ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ!

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς συνιστά:

Υιοθετήστε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής
– Έχετε ως στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα πέντε φορές την εβδομάδα.
– Θυμηθείτε ότι ακόμη και μικρά πράγματα όπως η ανάβαση μιας σκάλας ή η αποβίβαση από το λεωφορείο λίγο νωρίτερα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

 

Σταματήστε το κάπνισμα – αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.
– Αν χρειάζεστε βοήθεια, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας.


Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή

-Προσπαθήστε να τρώτε 5 μερίδες (περίπου μια χούφτα) φρούτων και λαχανικών την ημέρα
– Αφήστε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στο μαγείρεμα για να μάθουν για την υγιεινή διατροφή.

 

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και μην αμελείτε εξετάσεις για τον γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και τη χοληστερίνη σας.

Μπορείτε να δείτε βίντεο με δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς εδώ. 

Φυλλάδιο για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 29 Σεπτεμβρίου 2019