Κατά τη διάρκεια μιας ξαφνικής αρρυθμίας  (μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού), ένα άτομο με αισθήσεις μπορεί να είναι σε θέση να βήξει δυνατά και επαναλαμβανόμενα για να διατηρήσει ροή αίματος στον εγκέφαλο ώστε να παραμείνει για ελάχιστα δευτερόλεπτα με αισθήσεις μέχρι να αντιμετωπιστεί η αρρυθμία. Αυτό έχει ονομαστεί λανθασμένα “ΚΑΡΠΑ με βήχα”, αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι ούτε τρόπος παραδοσιακής αναζωογόνησης, ούτε τρόπος το θύμα να παραμείνει εν ζωή και να οδηγήσει μόνο του σε αναζήτηση βοήθειας. Η «ΚΑΡΠΑ με βήχα» μπορεί να είναι ένα πολύ προσωρινό μέτρο λίγων δευτερολέπτων στο αιμοδυναμικό εργαστήριο καρδιακού καθετηριασμού, μέχρι να χορηγηθεί απινίδωση.

Πρόσφατα η ΕΚΕ διαπίστωσε ότι η «ΚΑΡΠΑ με βήχα» έχει βρει εκ νέου ευρεία απήχηση στο διαδίκτυο κ.ά. μέσα ενημέρωσης – μια αντίστοιχη εκστρατεία  ιατρικής παρα-πληροφόρησης είχε λάβει χώρα και προ 15ετίας. Η ΕΚΕ, ως Επιστημονική Εταιρεία των Ελλήνων Καρδιολόγων και κατέχοντας κεντρική θέση εδώ και 25ετία στην πιστοποιημένη εκπαίδευση πολιτών, ιατρών και φοιτητών ιατρικής στην βασική και προχωρημένη ΚΑΡΠΑ, θεωρεί ότι δεν πρέπει να μεταφέρονται λάθος μηνύματα σε ό,τι αφορά την διάσωση από ανακοπή. Ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε ένα θύμα είναι η έγκαιρη έναρξη ΚΑΡΠΑ από εκπαιδευμένους σε πιστοποιημένα σεμινάρια διασώστες .

 

Γεώργιος Κοχιαδάκης                              Γεώργιος Λάτσιος

Καθηγητής καρδιολογίας                         Επιμελητής Επεμβατικός Καρδιολόγος

Πρόεδρος ΕΚΕ                                        Υπεύθυνος Σεμιναρίων ΚΑΡΠA ΕΚΕ – Οργανωτής/ Διευθυντής Σεμιναρίων ERC