ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ Καθηγητή Ι. Νανά

 

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με βαθιά οδύνη αποχαιρετά ένα εκλεκτό μέλος της, έναν πρωτοπόρο καρδιολόγο τον Καθηγητή Ι. Νανά.

Η προσφορά του Ι. Νανά στην καρδιολογία στη χώρα μας και διεθνώς υπήρξε εντυπωσιακή. Το μεγαλύτερο μέρος του κλινικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου αφορά την περίοδο της θητείας του στη Θεραπευτική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα».

Μετά την μετεκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο της Utah, στο τμήμα Τεχνικών Οργάνων υπό τους καθηγητές κ. W. Kolff και J. Mason, επιστρέφει στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και ξεκινά μια εντυπωσιακή δημιουργική πορεία που αφήνει ένα σημαντικό έργο που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.

Το 1990 ξεκινά το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς στην Ελλάδα και αναπτύσσει το τμήμα καρδιακής ανεπάρκειας. Το 2003 σε συνεργασία με τον καθηγητή καρδιοχειρουργικής Sir Magdi Yacoob ξεκινά το 1ο πρόγραμμα χρόνιας μηχανικής υποβοήθησης της καρδιάς στην Ελλάδα. Πρωτοπόρος στην καρδιογενή καταπληξία οργανώνει και συντονίζει το 1ο δίκτυο πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στη χώρα μας, καινοτομεί στην πειραματική και κλινική έρευνα και οργανώνει μια πρότυπη Καρδιολογική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υπήρξε Διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ με σημαντική συμβολή στην έναρξη λειτουργίας της. Αφιερώνεται στον ασθενή με αγάπη και ανιδιοτέλεια. Εμπνέει και καθοδηγεί νέους ιατρούς που κοσμούν σήμερα την καρδιολογία στη χώρα μας και διεθνώς. Αναπτύσσει κοινωνικό έργο οργανώνοντας ομάδες υγειονομικών για προσφορά ιατρών φροντίδας στην υποσαχάρια Αφρική.

Η καρδιαγγειακή ιατρική του οφείλει πολλά.

Καλό ταξίδι εις τας αιωνίους μονάς Γιάννη. Αιωνία σου η μνήμη.

Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ.

Τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Καθηγήτρια κ. Μαρία Νανά και τους οικείους του.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ

Ι. ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ