Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Παύλου Τούτουζα, Οµότιµου Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Ο Παύλος Τούτουζας μπορεί να χαρακτηριστεί χωρίς υπερβολή ως ο «Θεμελιωτής» της Καρδιολογίας στην Ελλάδα, με το αστείρευτο και πολύπλευρο ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο.
∆ιευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών από το 1984 έως το 2003, υπήρξε ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και διατέλεσε µέλος της Συντακτικής Επιτροπής ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών υψηλού κύρους.
Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας.
∆ιευθυντής σύνταξης πολλών επιστημονικών περιοδικών όπως της «Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης» επί 12 έτη.
Ο Παύλος Τούτουζας πρόσφερε διαχρονικά πολύτιμη γνώση στους Καρδιολόγους με αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες. Από τις σημαντικότερες ήταν η διενέργεια Διεθνών Συνεδρίων Καρδιολογίας με συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών του εξωτερικού, κατόχους Nobel, σε εποχές που η διάχυση της γνώσης δεν ήταν εφικτή όπως σήμερα με την βοήθεια του διαδικτύου. Από το 1987 κάθε χρόνο µε συντονιστή τον ίδιο, πραγματοποιείτο έκδοση ενός τόµου με τίτλο «Καρδιολογικά Θέµατα», ο οποίος περιείχε όλες τις διαλέξεις διακεκριµένων οµιλητών προς το καρδιολογικό κοινό που πραγματοποιούνταν στο Πανεπιστηµιακό Αµφιθέατρο του Ιπποκράτειου Νοσοκοµείου.
Ο Καθηγητής Τούτουζας άλλαξε την πορεία της Καρδιολογίας και την καθιέρωσε στις κορυφαίες ειδικότητες της χώρας μας καθώς με διορατικότητα και περίσκεψη παρακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, εδραίωσε το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, υποστηρίζοντας κάθε πρωτοπόρα εφαρμογή, ίδρυσε Ιατρεία καρδιαγγειακής πρόληψης και προώθησε την καρδιαγγειακή απεικόνιση.
Προέτρεπε για την διενέργεια επιστημονικών εργασιών, υποστηρίζοντας με πάθος κάθε νέο ιατρό και προωθώντας έτσι την επιστημονική προβολή της κοινότητας μας στα Διεθνή συνέδρια.
Πολύτιμη, δε, υπήρξε η συνεισφορά του στην εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών για την Καρδιαγγειακή υγεία και τη μέγιστη αξία της πρόληψης, με πολλαπλές πρωτοβουλίες που ανέλαβε και πραγματοποίησε.
Η Ελληνική Καρδιολογική Κοινότητα αποχαιρετά τον Παύλο Τούτουζα με απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση.
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας εκφράζει στην οικογένεια του εκλιπόντος, και ιδιαίτερα στον Γ. Γραμματέα της ΕΚΕ κ. Κώστα Τούτουζα, θερμά συλλυπητήρια.