Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του ΟΕΜ

Οι ασθενείς που κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο κάθε μέρα ή μερικές μέρες είχαν αυξημένο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association .

 

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν δεδομένα από το Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) κύμα 1 (n = 32,320) και κύμα 2 (n = 28,362). Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν είχαν υποστεί ΟΕΜ εκτός από άλλες ερωτήσεις επικεντρωμένες στην αρτηριακή υπέρταση, την υψηλή χοληστερόλη και τον σακχαρώδη διαβήτη.

 

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν επίσης με βάση την απάντησή τους σε ερωτήσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το κανονικό τσιγάρο: καθημερινοί καπνιστές, καπνιστές για μερικές μέρες, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές.

 

Αυξημένες απαντήσεις για ΟΕΜ παρατηρήθηκαν σε συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν καθημερινοί (προσαρμοσμένοι OR = 2,25, 95% CI, 1,23-4,11) και κάποιες ημέρες χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (aOR = 1,99, 95% CI, 1,11-3,58) ( P <.0005).

 

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν κάπνιζαν ποτέ τσιγάρα ή δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα, όσοι χρησιμοποίησαν και τα δύο είδη τσιγάρων είχαν OR 6,64 για OEM.

 

Οι ερευνητές καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα:«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πρέπει να προωθούνται ή να συνταγογραφούνται ως λιγότερο επικίνδυνη εναλλακτική λύση από τα τσιγάρα και δεν πρέπει να συνιστώνται για τη διακοπή του καπνίσματος μεταξύ ατόμων με κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου»

 

J Am Heart Assoc . 2019, doi: 10.1161 / JAHA.119.012317.