Διαχείριση των MINOCA: Μια νέα επιστημονική δήλωση από την American Heart Association

Οι ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου αλλά χωρίς αποφρακτική στεφανιαία νόσο απαιτούν ειδικές προσεγγίσεις στη διάγνωση και τη διαχείριση.

 

Μεταξύ των ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) που υποβάλλονται σε αγγειογραφία, ο επιπολασμός του εμφράγματος του μυοκαρδίου απουσία αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου (MINOCA) εκτιμάται στο 5% έως 6%. Η American Heart Association δημοσίευσε μια επιστημονική δήλωση που καλύπτει τη διάγνωση και την αιτιολογία, τη διαχείριση και την πρόγνωση των MINOCA.

 

Η διάγνωση βασίζεται σε τρία κριτήρια, με το πρώτο να εξαρτάται από τον ορισμό του ΟΕΜ στις κατευθυντήριες οδηγίες «Fourth Universal Definition of Myocardial Infarction», οι οποίες κάνουν διάκριση μεταξύ ΟΕΜ και βλάβης του μυοκαρδίου (Circulation 2018 138: e618). Τα άλλα δύο κριτήρια είναι στεφανιαίες αρτηρίες, χωρίς βλάβες ≥50% σε ένα κύριο επικαρδιακό αγγείο, και απουσία σαφούς αιτίας ΟΕΜ. Η επιστημονική δήλωση συνιστά την απεικόνιση με MRI, αν υπάρχει, επειδή μπορεί να επιβεβαιώσει το ΟΕΜ και να αποκλείσει άλλες πιθανές διαγνώσεις όπως η μυοκαρδίτιδα, το σύνδρομο takotsubo και οι καρδιομυοπάθειες. Η δήλωση εξετάζει αμφότερα τα αθηροσκληρωτικά αίτια (δηλαδή, διάβρωση της πλάκας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ρήξη πλάκας ή εξέλκωση ή ασβεστολιθικά οζίδια) και μη αθηροσκληρυντικά αίτια (δηλαδή στεφανιαία εμβολή/θρόμβωση, στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία, αγγειόσπασμος των επικαρδιακών στεφανιαίων αγγείων, αυθόρμητη διατομή στεφανιαίας αρτηρίας και αναντιστοιχία μεταξύ παροχής Ο2 και μυοκαρδιακών αναγκών).

 

Η επιστημονική δήλωση ορίζει τέσσερα πιθανά στοιχεία της διαχείρισης του MINOCA:

 

• Επείγουσα υποστηρικτική φροντίδα
• Αξιολόγηση των ασθενών με προσέγγιση «εργασιακής διάγνωσης»
• Καρδιοπροστατευτικές θεραπείες, ανεξάρτητα από το πώς προκλήθηκε το MINOCA
• Θεραπείες που στοχεύουν σε συγκεκριμένες αιτίες

 

Στις περισσότερες, αλλά όχι σε όλες τις μελέτες πρόγνωσης, οι ασθενείς με MINOCA είχαν καλύτερη έκβαση από τους ομολόγους τους με στεφανιαία νόσο, αλλά αντιμετώπισαν υψηλό κίνδυνο για υποτροπιάζοντα συμβάματα. Σε μια ανάλυση των ασθενών με MINOCA στο μητρώο SWEDEHEART (μέση παρακολούθηση, 4 έτη), η θνησιμότητα ήταν 13%, αλλά κάτω από το ήμισυ όλων των θανάτων ήταν καρδιαγγειακοί. Επίσης, ένας ακόμη ΟΕΜ εμφανίστηκε στο 7%, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο στο 4% και νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια στο 6%.

 

Circulation. 2019;139:e891–e908