Ευτύχιος Βορίδης, 1925-2020

 

Ευτύχιος Βορίδης, 1925-2020

Με το θάνατο του Ευτύχιου Βορίδη η Καρδιολογική Κοινότητα και η Ιατρική χάνουν ένα εκλεκτό μέλος και μια πολυσχιδή προσωπικότητα, έναν επιστήμονα που επί σειρά ετών κατείχε κορυφαία θέση στην πυραμίδα της Ιατρικής επιστήμης.

 

Καλλιεργημένος άνθρωπος, πιστός φίλος της μουσικής, ικανός συζητητής σε πολλαπλά πεδία, με πρωτότυπη σκέψη και χιούμορ, ο Ευτύχιος Βορίδης δεν ήταν μόνο ένας πρωτοπόρος επιστήμονας αλλά και ένας βαθιά καλλιεργημένος και σκεπτόμενος άνθρωπος.

 

Θήτευσε δίπλα σε σημαντικές προσωπικότητες της Ιατρικής στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία) και το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανεδείχθη σε πρωτεργάτη και θεμελιωτή της καρδιολογικής επιστήμης στην πατρίδα μας.

 

Υπηρέτησε και πρόσφερε πολλαπλώς ως Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, το ΛΑΙΚΟ και τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ενώ το 1982 ανεδείχθη Καθηγητής Καρδιολογίας στη Ιατρική Σχολή Αθηνών.

 

Ένας επιστήμονας αυτού του διαμετρήματος όπως ήταν φυσικό κατέλαβε υψηλές θέσεις ευθύνης, διατελώντας Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας το διάστημα 1973-1974, ενώ ορίστηκε από την Ελληνική Πολιτεία ως σύμβουλος στο τότε Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών καθώς και Μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Υπ. Υγιεινής.

 

Αλληλοεπιδρούσε συνεχώς με συναδέλφους του και ιατρικές εταιρείες στο εξωτερικό, ήταν μέλος της Γαλλικής Καρδιολογικής Εταιρείας και είχε τιμηθεί για το επιστημονικό του έργο στη Γαλλία, με αποκορύφωμα την ανάδειξή του ως Αντεπιστέλλον Μέλος της Ιατρικής Ακαδημίας των Παρισίων.

 

Πολυγραφότατος, με ομιλίες και διαλέξεις στο εξωτερικό και πλήθος δημοσιεύσεων, εκπροσωπούσε επάξια την Ελληνική Καρδιολογική κοινότητα σε κάθε διεθνή επιστημονική συνάντηση.

 

Το συγγραφικό του ταλέντο υπήρξε αδιαμφισβήτητο και ευρύτερα. Ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο Άρχοντας της Καρδιάς» όπου μέσα από μια βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά αναδεικνύεται όχι μόνο ο επιστήμονας αλλά -κυρίως- ο άνθρωπος στην ολότητά του, με όλα όσα ζητήματα προκύπτουν, επιστημονικής, κοινωνικής ηθικής και δεοντολογίας.

 

Τον Ευτύχιο Βορίδη, τον Άρχοντα της Καρδιάς, αποχαιρετά με βαθύ σεβασμό η Ελληνική Καρδιολογική Κοινότητα.

 

Η προσωπικότητά του και το έργο του θα μείνουν ανεξίτηλη παρακαταθήκη στο πέρασμα του χρόνου.