Καταγραφή ΗΛΙΑΚΤΙΣ (HΛεκτρονική ΙΑτρική Καταγραφή Των οξέων Ισχαιμικών Συνδρόμων)

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση συμμετεχόντων νοσοκομείων και κλινικών στην καταγραφή ΗΛΙΑΚΤΙΣ (HΛεκτρονική ΙΑτρική Καταγραφή Των οξέων Ισχαιμικών Συνδρόμων) την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 στα πλαίσια του 40ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου στα Ιωάννινα.

 

  

 

Η καταγραφή η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Stent Save a Life έχει κύριο στόχο την καταγραφή της διαχείρισης των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα πληθυσμού στην Ελλάδα και διεξάγεται με κύριο ερευνητή (principal investigator) τον Εκλεγμένο Πρόεδρο της ΕΚΕ, κύριο Ιωάννη Κανακάκη.

 

 

Το προεδρείο της συνάντησης αποτελούμενο από τον κύριο Ιωάννη Κανακάκη και τον κύριο Παναγιώτη Σταφυλά παρουσίασε ενδιαφέροντα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν από το πρώτο μέρος της καταγραφής. Μετά από επεξεργασία των δεδομένων παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα σε νοσοκομεία και κλινικές σε ολόκληρη την Ελλάδα για το 12μηνο, από 01/01/2018 έως 31/12/2018 σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων στη χώρα μας.

 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν μέλη της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της καταγραφής καθώς και Διευθυντές νοσοκομείων και κλινικών από όλη την Ελλάδα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου και θα γίνεται η καταγραφή των ασθενών για την οποία υπήρξε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία εύχρηστης βάσης δεδομένων στην οποία ο ερευνητής θα μπορεί πολύ σύντομα να καταχωρεί τις ζητούμενες πληροφορίες με μενού που τον καθοδηγούν προκειμένου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος. Ο σχεδιασμός της βάσης έγινε από τον κύριο Παναγιώτη Σταφυλά και η ανάπτυξη της βάσης και των σχετικών εργαλείων που θα τη συνοδεύουν υλοποιούνται από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (πιστοποίηση ISO 9001:2015 Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Παραγωγή Λογισμικού/Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), με επικεφαλής τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπαμίδη.

 

Κατά την παρουσίαση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων έγινε εποικοδομητική συζήτηση και η Επιστημονική Συντονιστική Επιτροπή της καταγραφής θα εξετάσει όλες τις παρατηρήσεις πριν από την τελική διαμόρφωση του πρωτοκόλλου.

 

Ο Εκλεγμένος Πρόεδρος της ΕΚΕ και κύριος ερευνητής της καταγραφής κύριος Ιωάννης Κανακάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι πολύ σύντομα μετά την τελική διαμόρφωση του πρωτοκόλλου θα ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της ΗΛΙΑΚΤΙΣ δηλαδή η προοπτική, μη παρεμβατική μελέτη παρατήρησης.