• Ημερομηνία: 08/10/2025 - 08/10/2025
  • Category:

Ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ) ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί. Στο Webinar την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025 στις 7 το απόγευμα, που διοργανώνει η Ομάδα Εργασίας της Ψηφιακής Καρδιολογίας της ΕΚΕ θα συζητήσουμε με τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ τις μεγάλες δυνατότητες και τις προκλήσεις του εγχειρήματος αυτού, ώστε να εφαρμοσθεί με επιτυχία και να μας βοηθήσει με την ολοκληρωμένη συλλογή όλου του ιστορικού του ασθενή από όλες τις δομές υγείας της χώρας μας και να έχουμε όλα τα δεδομένα για να εξετάζουμε καλύτερα τους ασθενείς, αλλά και να συλλέγουμε ως Επιστημονική Εταιρεία πολύτιμα στοιχεία για το σύνολο των καρδιολογικών ασθενών στη χώρα μας, δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, που βρίσκονται σε δομημένη μορφή (Structured data) ή και είναι μη δομημένα (Unstructured data).

Με μια ματιά θα μπορούμε να δούμε την μικρή περίληψη (επίκριση) του καρδιολογικού ιστορικού του ασθενή, όλες τις καρδιολογικές διαγνώσεις, τα φάρμακα με τη δοσολογία τους που λαμβάνει ο ασθενής χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουμε μία μία τις προηγούμενες συνταγές, να βλέπουμε τα πορίσματα και τα βίντεο των υπερηχοκαρδιογραφημάτων, των στεφανιογραφιών, των αγγειοπλαστικών, τα καρδιογραφήματα, τα ενημερωτικά των νοσηλειών του, αλλά και τα ενδονοσοκομειακά φάρμακα που έλαβε, τα αποτελέσματα των βιοχημικών, αιματολογικών και λοιπών εργαστηριακών εξετάσεων μαζί με τις εικόνες των απεικονιστικών εξετάσεων, π.χ. τις αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες κλπ.

Με την οριζόντια ψηφιοποίηση που έχει ήδη ξεκινήσει η ΗΔΙΚΑ μέσω του ΕΗΦΥ τα δεδομένα που βρίσκονται σε διαφορετικές πλατφόρμες ενοποιούνται. Από τον κατακερματισμό της πληροφορίας και τις εξετάσεις και τα ενημερωτικά που λησμόνησε ο ασθενής να φέρει μαζί του στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο φθάνουμε στην εξαιρετικά χρήσιμη συγκέντρωση όλης της πληροφορίας που χρειάζεται ο κλινικός καρδιολόγος, για να πάρει άμεσα τις αποφάσεις του στα επείγοντα μιας άλλης πόλης ή στο ιατρείο, όπου τον επισκέπτεται ο ασθενής ή ακόμη για να γίνεται προεγχειρητικός καρδιολογικός έλεγχος.

Όσο προχωρά η υλοποίηση του νέου ΕΗΦΥ θα βρισκόμαστε μπροστά σε υπερπληθώρα δεδομένων που είναι πολύτιμα, ενώ ο χρόνος που συνήθως έχουμε στη κλινική πράξη είναι περιορισμένος. Επειδή ιατρική πράξη δεν είναι μόνο η κλινική εξέταση, αλλά και η σωστή και περιεκτική καταγραφή των ευρημάτων της εξέτασης στο ιστορικό του ασθενή είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, ώστε να ελαφρύνουμε το βάρος αυτό στην καθημερινή πρακτική και στη ροή της ιατρικής εργασίας (workflow) με τους καλύτερους τρόπους.  Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη με τις εφαρμογές της να μας βοηθήσει πρακτικά και να μας υποστηρίξει στη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση του ασθενή μας; Με τις εφαρμογές της φωνητικής πληκτρολόγησης, της δημιουργίας αυτόματου ψηφιακού συνοπτικού ιστορικού κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κατά την κλινική εξέταση του ασθενή από τον καρδιολόγο στο ιατρείο, μέχρι την αξιολόγηση ευρημάτων από όλες τις εξετάσεις κλπ ο ΕΗΦΥ, που στην ουσία είναι multimodal φάκελος ανοίγονται δυνατότητες με τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερες διαγνώσεις και θεραπείες, αλλά και προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Τον περασμένο Μάρτιο δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κανονισμός (Regulation), που ρυθμίζει τη διαχείριση των δεδομένων της υγείας και του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενή (EHDS – European Health Data Space) και που πρόκειται σύντομα να ενσωματωθεί στη εθνική νομοθεσία μας και σταδιακά θα εφαρμοσθεί και στη χώρα μας, ώστε να υλοποιηθεί η υποχρεωτική καταγραφή όλης της ιατρικής πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή σε ενιαίο ηλεκτρονικό φάκελο δεδομένων τόσο με μορφή κειμένου όσο και μορφή εικόνων, βίντεο κ.α. (dicom), αλλά και η υποχρεωτική διασύνδεση όλων των ιατρικών μηχανημάτων με τον ψηφιακό ιατρικό φάκελο, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση όλων των θεραπόντων ιατρών στο ιστορικό του ασθενή, καθώς και να ρυθμισθεί νομοθετικά η δευτερογενής ανωνυμοποιημένη επιστημονική χρησιμοποιήσιμη των δεδομένων για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς. 

Ο πυρήνας της Ομάδας Εργασίας της Ψηφιακής Καρδιολογίας σας προσκαλεί να παρακολουθησετε το Webinar και να συμμετάσχετε ενεργά στη συζήτηση που θα ακολουθήσει. 

Webinar ΟΕ Ψηφιακής Καρδιολογίας | Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025 | 19.00 | 

Πρόεδροι: Κ. Τούτουζας, Δ.Μ. Φαρμάκης, Γ. Μπομπότης

Οριζόντια ψηφιοποίηση των μεγάλων δεδομένων : Τα επόμενα βήματα.

Χρειάζεται η ενοποίηση των δεδομένων που βρίσκονται στις διάφορες πλατφόρμες;

Δημήτριος Μ. Φαρμάκης: Από τον κατακερματισμό της ιατρικής πληροφορίας στη βέλτιστη χρήση της στην καθημερινή κλινική πρακτική. Πως μπορούν οι επιστημονικές εταιρίες να χρησιμοποιήσουν τα μεγάλα δεδομένα των καρδιολογικών ασθενών της χώρας μας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης (ΗΔΙΚΑ): Μπορεί να γίνει επιστημονική αξιοποίηση όλων των δεδομένων των καρδιολογικών ασθενών από τις επιστημονικές ιατρικές εταιρίες; Είμαστε έτοιμοι με την τεχνική λύση;

Ιωάννα Σαλαγιάννη (Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Υγείας ΗΔΙΚΑ): Είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου; Που βρισκόμαστε σήμερα και πως μπορούν να βοηθήσουν οι καρδιολόγοι στην τελική μορφοποίηση;

Ελπίδα Φωτιάδου (ΗΔΙΚΑ): Υλοποίηση και επεκτάσεις του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΕΗΦΥ) στην εποχή του EHDS. Διαχείριση των μεγάλων δεδομένων και εφαρμογή του ηλεκτρονικού καρδιολογικού φακέλου.

Χριστίνα Τσιανάκα: Μπορούμε να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση του γιατρού από την ψηφιοποίηση του ιατρικού φακέλου; Η πρώτη κλινική εμπειρία με τον ΕΗΦΥ και τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Σχολιασμός: Α. Γεωργιάδης (Νομικός), Κ. Χαλκιάς (ΚΕΤΕΚΝΥ)

Με τιμή 

Δημήτριος Φαρμάκης

Διευθυντής 

Καρδιολογικής Κλινικής

Γ.Ν.Θ. “Παπαγεωργίου”

 

Το webinar θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας zoom , παρακολουθήστε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο :

When: Oct 8, 2025 19:00 Athens
Topic: Webinar Webinar ΟΕ Ψηφιακής Καρδιολογίας | Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025 | 19.00 | Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ) και διαχείριση των μεγάλων δεδομένων των καρδιολογικών ασθενών

Join from PC, Mac, iPad, or Android:
https://us02web.zoom.us/j/88611955014?pwd=Jf01pSNK5gKihB9msKOu71C9coPvAX.1

Passcode:537757

Ενότητες Συνεδρίου

HCS Application

play-store-icon app-store-icon