Η πολυκεντρική μελέτη EUROASPIRE V αποτελεί την  πέμπτη κατά σειρά  ομώνυμη μελέτη και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής έρευνας για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και τον σακχαρώδη διαβήτη (EUROASPIRE).

Η μελέτη διεξάγεται ήδη από το 2016, υπό την αιγίδα, του προγράμματος EURObservational Research Programme, της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως και οι προηγούμενες έρευνες EUROASPIRE, η  EUROASPIRE V  επικεντρώνεται σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη, και σε υγιή άτομα στην πρωτοβάθμια φροντίδα με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαβήτη.

Για πρώτη φορά η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τήρηση της φαρμακοθεραπείας, την κολπική μαρμαρυγή, την οικογενή υπερχοληστερολαιμία και την δυσανεξία στις στατίνες ως παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όλες οι χώρες που συμμετείχαν στις τέσσερις πρώτες έρευνες συμμετέχουν και στην EUROASPIRE V ένω έχουν κληθεί και συμμετέχουν και νέες χώρες όπως η Αίγυπτος και το Καζακστάν.

Η χώρα μας συμμετέχει στη μελέτη με τέσσερα κέντρα, τρία από την Αθήνα και ένα από τη Θεσσαλονίκη.