Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου ΕΚΕ για την διετή θητεία 2017-2018

Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδελφοι,


To ΔΣ της ΕΚΕ (περιόδου 2017-18) φθάνοντας στο τέλος της θητείας του, με ικανοποίηση δηλώνει ότι πέτυχε τους περισσότερους από τους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή της θητείας του συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού στόχου.

Είχαμε θέσει σαν βασικούς άξονες δράσης την αντιπροσωπευτικότητα, τη διαφάνεια, τον οικονομικό εξορθολογισμό, την ομαδική προσπάθεια και την οριοθέτηση ρεαλιστικών στόχων. Κλείσαμε με θετικό πρόσημο το 2017 και με αντίστοιχα πολύ θετικά αποτελέσματα το 2018, με αύξηση των εσόδων και περιορισμό των εξόδων σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση και εντατικοποίηση των πολύπλευρων δραστηριοτήτων της ΕΚΕ σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν μέσα σε ένα «δύσκολο περιβάλλον» -λόγω της οικονομικής κρίσης- χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια του ΔΣ, της διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης, της σημαντικότατης υποστήριξης από τη βιομηχανία και των οριοθετημένων σχέσεων με τους θεσμούς της Πολιτείας.

 

Η ρήση του Αριστοτέλη «Αρχή άνδρα δείξει» και η ρήση του Μενάνδου «Αρχής τετευχώς, ίσθι ταύτης άξιος» ήταν πάντα οδηγός μας στη διετή αυτή άσκηση των καθηκόντων μας.

 

Στις επιστολές που έχετε λάβει ανά τρίμηνο κατά την θητεία μας έχουν παρουσιασθεί οι κύριες δράσεις που έχουμε αναλάβει. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω πολύ συνοπτικά τους κύριους τομείς των δραστηριοτήτων της ΕΚΕ στα δύο απελθόντα έτη.

 

1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Χορηγήθηκαν το 2017 συνολικά 26 υποτροφίες: 15 εσωτερικού ετήσιες, 6 εξωτερικού ετήσιες και 5 βραχείας διάρκειας.

Το 2018 λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφιοτήτων ιδίως για υποτροφίες εξωτερικού, αποφασίσαμε  σαν ΔΣ να αυξήσουμε τον αριθμό των υποτροφιών και αντί των αρχικά 25 να δοθούν τελικά 28 υποτροφίες (αριθμός ρεκόρ). Συγκεκριμένα 10 υποτροφίες εξωτερικού και 12 υποτροφίες εσωτερικού διάρκειας 12 μηνών σε Νέους Έλληνες Καρδιολόγους έως 40 ετών και 6 υποτροφίες βραχείας διάρκειας  σε Έλληνες Καρδιολόγους ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

1.2 Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας

Στις εξετάσεις για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας (European Examination General Cardiology) που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη δήλωσαν συμμετοχή το 2017 52 ειδικευόμενοι στο τελευταίο έτος ειδίκευσης και πέτυχαν να πάρουν το δίπλωμα οι 37. Το δε 2018 δήλωσαν συμμετοχή 45 και πέτυχαν να πάρουν το δίπλωμα 24 με την ΕΚΕ να καλύπτει οικονομικά μεγάλο μέρος της δαπάνης  συμμετοχής τους.

 

Θερμές ευχαριστίες στην ομάδα που εργάζεται λίαν αποδοτικά στο πρόγραμμα αυτό (Χ. Κατσούρας, Α. Νάκα, Δ. Τσιαχρής, Χ. Χρυσοχόου). Το δίπλωμα κάθε επιτυχόντος απονεμήθηκε στο ετήσιο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.

 

1.3 Μαθήματα ειδικευομένων - Hands-on

Τα μαθήματα ειδικευομένων άλλαξαν μορφή και με την προσωπική επιμέλεια  του μέλους του ΔΣ κ. A. Πατριανάκου γίνεται πρακτική εξάσκηση με  προσωπικό σταθμό εργασίας στο κτήριο της ΕΚΕ για τον καθένα ειδικευόμενο ή νέο Καρδιολόγο στις νέες απεικονιστικές τεχνικές (MRI καρδιάς, Ηχωκαρδιογραφία και CT καρδιάς). Το πρωτοποριακό εγχείρημα αυτό της ΕΚΕ έλαβε ιδιαίτερα θετικά σχόλια και η συμμετοχή συναδέλφων υπήρξε εντυπωσιακή. Σύντομα στη διάθεση των ειδικευομένων θα υπάρχουν και εξομοιωτές (simulators) για την καλύτερη εκπαίδευση στην απεικόνιση.

 

1.4 Webinars

Καθιερώσαμε για πρώτη φορά ένα ετήσιο κύκλο Webinars (6 Webinars ανά έτος για το 2017 και 2018) με πολύπλευρη θεματολογία και με εντυπωσιακή συμμετοχή συναδέλφων και εξαιρετικά σχόλια.

 

1.5 ESC e-Learning Platform

Η πιλοτική φάση του διαδραστικού προγράμματος της Γενικής Καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας – ESC e-Learning Platform που εγκαινιάστηκε στα Σεμινάρια των ΟΕ 2017 σε μία προσπάθεια ομογενοποίησης της εκπαίδευσης λειτούργησε ικανοποιητικά. Θερμές ευχαριστίες στη κ. Α. Κίτσιου που είναι υπεύθυνη του προγράμματος για τις προσπάθειες που καταβάλει και το εξαιρετικό έργο που επιτελεί, το οποίο και θα δώσει σημαντικά στοιχεία για την μελλοντική, καθολική εφαρμογή του.

 

2. ΣΥΝΕΔΡΙΑ

2.1 Πανελλήνια Καρδιολογικά Συνέδρια 2017-2018

Το επετειακό 38o Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2017 στην Αθήνα με περισσότερες από 2300 εγγραφές, 420 υποβληθείσες εργασίες προς παρουσίαση σε κατάμεστες αίθουσες. Θερμές ευχαριστίες στην ομάδα των νεαρών συναδέλφων που προετοίμασε το αρχικό επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου (Κ. Δημητριάδης, Α. Νταλιάνης, Λ. Πουλημένος, Ι. Σκιαδάς, Α. Συνετός, Δ. Φαρμάκης). Για πρώτη φορά στο συνέδριο είχαμε καθημερινή έκδοση εφημερίδας με τα νέα του συνεδρίου (3 εκδόσεις για τις 3 ημέρες του συνεδρίου), διαδραστικό σύστημα ερωτήσεων με ψηφοφορία μέσω των κινητών, και διαμορφώθηκε η ΑΓΟΡΑ, χώρος που ιδιαίτερα ευνοούσε τη συζήτηση με το ακροατήριο και ίσως είχαμε το μεγαλύτερο αριθμό διεθνώς καταξιωμένων ξένων ομιλητών. Απόρροια των ανωτέρω ήταν να δημοσιευθεί στο Eur Heart J άρθρο με αναφορά στο επετειακό πανελλήνιο συνέδριο και στην 70χρονη πορεία της ΕΚΕ. (https://academic.oup.com/eurheartj/article/39/3/190/4804117)

 

To 39o Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το 2018 πάλι στην Αθήνα με περισσότερες από 2450 εγγραφές και 450 υποβληθείσες εργασίες προς παρουσίαση σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη οργάνωση. Όπως κάθε χρόνο, υπήρξε συμμετοχή διακεκριμένων ξένων Καρδιολόγων και ιδιαίτερα των προέδρων της ESC J. Bax το 2017 και B. Casadei το 2018 πέραν των εξαίρετων Ελλήνων της διασποράς ενώ οργανώθηκαν Κοινές Συνεδρίες με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), το Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC), τη Διεθνή Εταιρεία Καρδιαγγειακής Φαρμακολογίας, την Ευρωπαϊκή και την Κινεζική Εταιρεία Υπέρτασης (ESH, CHL), κλπ.

 

2.2 Σεμινάρια ΟΕ 2017-2018

Τα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας 2017 καθώς και 2018 που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη στέφθηκαν με επιτυχία από πλευράς επιστημονικού προγράμματος, συμμετοχής Καρδιολόγων αλλά και από οικονομικής διάστασης για την ΕΚΕ.

 

Για πρώτη φορά παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα των ΟΕ, οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2018 στο χώρο της ΔΕΘ εκδήλωση για το κοινό με σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και τη συμμετοχή 900 πολιτών και 70 εκπαιδευτών στο μεγαλύτερο σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Το σεμινάριο είχε την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

 

2.3 Περιφερειακά Συνέδρια

Τα Περιφερειακά Συνέδρια της ΕΚΕ για το 2017 (Κέρκυρα, Σάμος, Καλαμάτα, Κιλκίς, Λαμία) και το 2018 (Μυτιλήνη, Αγρίνιο, Δράμα) εξελίχθηκαν με βάση τον πάγιο σχεδιασμό μας: Εκδήλωση για το κοινό με σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης την Παρασκευή το απόγευμα και επιστημονικό πρόγραμμα για τους ιατρούς της ευρύτερης περιοχής το Σάββατο.

Η συμμετοχή κοινού και ιατρών ήταν ικανοποιητική και με θετικό οικονομικό απολογισμό για την ΕΚΕ για κάθε μία από τις εκδηλώσεις αυτές. Πιο συγκεκριμένα τα έτη 2017-2018 οι σύνεδροι που παραβρέθηκαν στα Περιφερειακά Συνέδρια ανέρχονται συνολικά σε περισσότερους από 1.500, ενώ τις ενημερωτικές ομιλίες και τα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ παρακολούθησαν τουλάχιστον 3.000 πολίτες. Θερμές ευχαριστίες στους υπεύθυνους κκ Χ. Γράσσο και Α. Πατριανάκο.

 

2.4 Συνέδρια Επεμβατικής Καρδιολογίας - Ηλεκτροφυσιολογίας (ICE) στο Ηράκλειο Κρήτης

Το Διοικητικό Συμβούλιο καθιέρωσε το συνέδριο αυτό να λαμβάνει χώρα στο Ηράκλειο Κρήτης. Για το 2017 και 2018 διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία χειρουργών θώρακος, καρδιάς και αγγείων και είχε εξαιρετική επιτυχία από πλευράς συμμετοχής, επιπέδου επιστημονικού προγράμματος και ικανοποίησης των συμμετεχόντων. Τα προεδρεία των αντίστοιχων ΟΕ της ΕΚΕ (κκ Γ. Μπομπότης και Ε. Σκαλίδης, κκ Α. Σιδέρης και Σ. Σιδερής) με τον συντονιστικό ρόλο του ταμία της ΕΚΕ κ. Γ. Κοχιαδάκη έκαναν εξαιρετική δουλειά.

 

3. ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3.1 Ίδρυση νέων ομάδων εργασίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες προκλήσεις αποφάσισε την ίδρυση δυο νέων Ομάδων Εργασίας, της ΟΕ Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και της ΟΕ Ψηφιακής Καρδιολογίας που θα κάνουν την πρώτη τους παρουσία στα προσεχή Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ.

 

3.2 Καταγραφές

Οι κυριότερες καταγραφές της ΕΚΕ οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η καταγραφή CHALLENGE (ΟE Βαλβιδοπαθειών, Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων και Πνευμονικής Υπέρτασης), η καταγραφή Καρδιο-ογκολογίας, η καταγραφή Ablation (ΟΕ Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδήτησης), καθώς και η Εθνική ηλεκτρονική βάση καταγραφής των εμφυτευόμενων συσκευών (ΟΕ Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδήτησης) και τέλος η καταγραφή GRAPE. Αξίζει συγχαρητηρίων η ομάδα υπό τον κ. Γιαννακούλα για την εξαιρετική πορεία της CHALLENGE από πλευράς ένταξης περιστατικών και παρουσιάσεων-δημοσιεύσεων. Οι καταγραφές της ΕΚΕ υπό την εποπτεία της ESC που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η EORP-CICD, η EORP Valvular Heart Disease II, η Euroaspire V, η European Infective Endocarditis Registry (Euro -Endo) και η EORP-AF III.

 

3.3 Παραγωγή κειμένων ομοφωνίας

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε το κείμενο ομοφωνίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και 8 ακόμα Επιστημονικών Εταιρειών με θέμα: Συστάσεις για την Αντιμετώπιση Αιμορραγιών σε Ασθενείς που Λαμβάνουν από του Στόματος Αντιπηκτική Αγωγή.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκονται υπό εκπόνηση δυο Κείμενα Ομοφωνίας από τη νεοσύστατη Ομάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων σε συνεργασία με την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και τον Οργανισμό Εγκεφαλικών Επεισοδίων σχετικά με την αντιμετώπιση των κρυπτογενών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και τη σύγκλειση του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος και του ωτίου του αριστερού κόλπου.

 

4. ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚΕ

Το ΔΣ εκφράζει την ευαρέσκειά του για την σταθερά ανοδική πορεία των περιοδικών. Θερμά συγχαρητήρια στους Διευθυντές Σύνταξης της ξενόγλωσσης έκδοσης κ. Δ. Τούσουλη και κ. Σ. Κωνσταντινίδη και σε όλη την ομάδα που στηρίζει την εκδοτική προσπάθεια που οδήγησε στη μεγάλη επιτυχία της αύξησης του συντελεστή απήχησης (νέος IF=1.9 από 1.4). Όσον αφορά την Ελληνική έκδοση υπάρχει μεγάλη βελτίωση χάρη στις προσπάθειες των Διευθυντών Σύνταξης κ. Γ. Αθανασσόπουλου και κ. Ι. Βασιλειάδη και της ομάδας τους.

 

5. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΚΕ

Το 2017 πραγματοποιήθηκε ριζική ανακατασκευή της ιστοσελίδας της ΕΚΕ στην προσπάθεια διεύρυνσης και εμπλουτισμού των θεματικών πεδίων και προσαρμογής τους στα σύγχρονα δεδομένα. Πλέον στην ιστοσελίδα www.hcs.gr, πέρα από τα επίκαιρα επιστημονικά νέα, μπορεί να ενημερωθεί ο ειδικός και ο ειδικευόμενος, αλλά και ο πολίτης, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την πολύπλευρη δραστηριοποίηση της ΕΚΕ. Οι Web editors, κ. Χ. Χρυσοχόου και κ. Γ. Γιαννόπουλος, καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου ο σύγχρονος ιστότοπος της εταιρείας -ο οποίος και ενημερώνεται συνεχώς- να συμβάλει στην άμεση και καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των μελών της ΕΚΕ.

 

6. ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΕ

6.1 ESC

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διατηρεί στενές σχέσεις με την European Society of Cardiology, γεγονός που φαίνεται από τα joint sessions της ΕΚΕ με την ESC, τις δωρεάν εγγραφές για τα συνέδρια της ESC και το γεγονός ότι υπήρξε συμμετοχή των Προέδρων της ESC στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο 2017 και 2018. Συγκεκριμένα:

 

• Το 2017 και 2018 χορηγήθηκαν μέσω της ΕΚΕ 25 δωρεάν εγγραφές για το ESC Congress σε νέα μέλη κάτω των 36 ετών.

• Το 2017 η συμμετοχή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο ετήσιο συνέδριο της ΕSC στην Βαρκελώνη ήταν για μια ακόμα χρονιά ιδιαίτερα επιτυχημένη με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων Καρδιολόγων σε sessions του συνεδρίου και την παρουσίαση πολλών ελληνικών ερευνητικών εργασιών. Η ειδική κοινή συνεδρία ΕΚΕ/ESC σχετικά με τη στεφανιαία νόσο ήταν ιδιαίτερα επιτυχής από ποιοτικής επιστημονικής πλευράς.

• Το 2018 στο συνέδριο της ESC στο Μόναχο επίσης υπήρξε εκπροσώπηση της ΕΚΕ με 2 συνεδρίες με τίτλο ‘Guidelines in Daily Practice-Heart Failure’ και στο ‘Mini Quiz Czech Republic vs Greece’. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Ελληνική ομάδα (Α. Κίτσιου, Κ. Αγγέλη, Γ. Γιαννακούλας, Κ. Δημητριάδης) η οποία κατάφερε να κερδίσει την Τσεχική ομάδα με σκορ 15-7 αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της Καρδιολογίας στη χώρα μας.

 

6.2 ACC

Αντίστοιχα, ιδιαίτερα καλές σχέσεις διατηρεί η ΕΚΕ με το American College of Cardiology. Συγκεκριμένα:

 

• Το Greek/Cyprus ACC Chapter από το 2016 έχει ανακηρυχθεί ένα από τα distinguished chapters λόγω της ενεργούς συμμετοχής του στα δρώμενα του ACC και της ανάπτυξης προγράμματος ανταλλαγής με το affiliated chapter of N. Jersey.

• Το 2017 και 2018 εξασφαλίστηκαν από την ΕΚΕ 17 δωρεάν εγγραφές ειδικευομένων προκειμένου να συμμετέχουν στο ετήσιο συνέδριο του ACC.

• Στο συνέδριο του ACC στην Washington το 2017 η ΕΚΕ μαζί με το ACC και τη Γερμανική Καρδιολογική Εταιρεία συνδιοργάνωσε συνεδρία με θέμα τη νεφρική δυσλειτουργία στον ασθενή με καρδιακή νόσο. Η παραδοσιακή βραδιά της ΕΚΕ με τους Έλληνες Καρδιολόγους-ιατρούς της διασποράς είχε εξαιρετική επιτυχία αφού συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ιατροί.

• Στο ACC 2018 στο Ορλάντο εξασφαλίστηκε η συμμετοχή της ΕΚΕ στην ειδική συνεδρία ACC.18 International FIT Jeopardy Competition καθώς και η δυνατότητα υποψηφιότητας ενός εκπροσώπου από το Local Chapter για να παρέχει τις υπηρεσίες του στο International Working Group ACC.

 

6.3 Αλληλεπίδραση με τις Βαλκανικές Χώρες και τη Ρωσία

Η επαφή και η επιστημονική συνεργασία με τις Καρδιολογικές Εταιρείες των Βαλκανικών Χωρών και τη Ρωσία επιχειρήθηκε ικανοποιητικά τόσο με επαφές κατά τη διάρκεια του ΕSC Congress 2017 στη Βαρκελώνη, και στο αντίστοιχο του Μονάχου το 2018, όσο και με την παρουσία εκπροσώπων τους στα δικά μας συνέδρια.

 

7. ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

7.1 Λήψη ειδικότητας Καρδιολογίας

Όπως είναι γνωστό έχοντας ωριμάσει οι συνθήκες, το Υπουργείο Υγείας με το ΚΕΣΥ έχουν αρχίσει μία προσπάθεια αλλαγής του τρόπου λήψης της ειδικότητας με τη διενέργεια πανελληνίων εξετάσεων 2 φορές το χρόνο, με την διαμόρφωση των κριτηρίων που θα πληρούν τα εκπαιδευτικά κέντρα κλπ. Η ΕΚΕ σε στενή συνεργασία με την αντίστοιχη επιτροπή εκπαίδευσης που έχει θεσπίσει το ΚΕΣΥ (2 μέλη έχουν ορισθεί από την ΕΚΕ) συμμετέχει ενεργά στις εν λόγω εξελίξεις και προβαίνει σε εποικοδομητικές προτάσεις.

 

7.2 Συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση

Η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση είναι ένα πολύ ουσιαστικό θέμα που δεν έχει τύχει της προσοχής και της υποστήριξης της Πολιτείας μέχρι τώρα. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι επιστημονικές εταιρείες (ειδικότητας και μη ειδικότητας) σήκωσαν και σηκώνουν επιτυχώς το μεγάλο βάρος της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης αλλά ταυτόχρονα είναι αυτονόητο ότι είναι σκόπιμος ένας εξορθολογισμός στον αριθμό και την ποιότητα των συνεδρίων που διενεργούνται. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με το ΚΕΣΥ για τη διαμόρφωση του πλαισίου διενέργειας συνεδρίων και άλλων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων πάγια θέση της ΕΚΕ είναι ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί το καλύτερο δυνατό μοντέλο λειτουργίας των επιστημονικών εταιρειών, με διατήρηση της αυτοτέλειας τους και παράλληλο εξορθολογισμό-αναβάθμιση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.

 

Η ΕΚΕ και το προεδρείο της έχουν τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για να διασφαλισθεί ο κεντρικός ρόλος της ΕΚΕ και μαζί με την πενταμελή επιτροπή εκ μέρους των 40 και πλέον επιστημονικών εταιρειών κορμού που αποτελούνταν από τους: Κ. Τσιούφη (Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία), Ι. Μπολέτη (Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία), Ι. Μπουκοβίνα (Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων), Π. Γαργαλιάνο (Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων), Ι. Μακρή (Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία) υπήρξε άμεση κινητοποίηση, ενημέρωση και παρέμβαση για τις θέσεις μας-επανειλημμένα και αναλυτικά- προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πολιτεία, Φαρμακοβιομηχανία).

 

8. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΕ

 

• Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Τον Μάιο του 2017 δημιουργήθηκε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ και φυλλάδιο με έμφαση στην αποφυγή του καπνίσματος και οργανώθηκε Πανελλήνιος Διαγωνισμός έργων ζωγραφικής και σκίτσου των μαθητών των σχολείων όλης της χώρας με θέμα «Τα παιδιά ζωγραφίζουν για μια ζωή χωρίς κάπνισμα» τον οποίο σχεδίασε και διοργάνωσε η ΕΚΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Συμμετείχαν 250 σχολεία από όλη τη χώρα και στην έκθεση των έργων, που έγινε στο Hilton κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2017, έγινε βράβευση με χρηματικό έπαθλο (από μεικτή κριτική επιτροπή, εκπρόσωπο της Σχολής Καλών τεχνών, του Υπουργείου Παιδείας και της ΕΚΕ) των 3 καλύτερων έργων μαθητών από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και των σχολείων τους.

 

Το 2018, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δημιούργησε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ και οργάνωσε τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με τίτλο ‘No Smoking Story’ με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Περίπου 100 σχολεία Γυμνασίων-Λυκείων συμμετείχαν, ενώ βραβεύτηκαν με χρηματικό έπαθλο οι καλύτερες ταινίες. Την Κριτική Επιτροπή αποτέλεσαν επώνυμοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και της ΕΚΕ. Η μεγάλη εκδήλωση βράβευσης των μαθητών και των σχολείων τους πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στο «Μικρό Παλλάς» στο κέντρο της Αθήνας. Η μεγάλη προσέλευση των μαθητών και των γονιών τους στην εκδήλωση, των εκπαιδευτικών και όσων συμμετείχαν στη υλοποίηση του διαγωνισμού ήταν το καλύτερο επιστέγασμα για ένα διαγωνισμό που είχε μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα.

 

• Παγκόσμια ημέρα υπέρτασης

Το 2017 και 2018 πραγματοποιήθηκαν στο Mall Athens και στο Golden Hall μετρήσεις πίεσης και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την υπέρταση, τους τρόπους μέτρησης της πίεσης, τους κινδύνους που εγκυμονεί κλπ. Παράλληλα δόθηκε ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης.

 

• Παγκόσμια ημέρα καρδιάς

Η ΕΚΕ συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς 2017 (29 Σεπτεμβρίου) φωταγώγησε το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών με στόχο την αφύπνιση των πολιτών, δίνοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη και η γνώση σώζουν ζωές. Το 2018 υπήρξε εκτεταμένη πληροφόρηση για τους πολίτες όλης της Ελλάδας με την έκδοση ειδικού φυλλαδίου, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της ΕΚΕ, Δελτίων Τύπου και των κοινωνικών δικτύων. Παράλληλα στο Αγρίνιο και σε άλλες πόλεις στήθηκαν ειδικά περίπτερα ενημέρωσης των πολιτών για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα.

 

• Προληπτικές εξετάσεις σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες

Με κάθε ευκαιρία η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και εθελοντές-μέλη της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στο Κοινωνικό Καρδιολογικό Ιατρείο τον Μάιο του 2018 η ΟΕ Καρδιακής Ανεπάρκειας πραγματοποίησε πρόγραμμα καρδιολογικών εξετάσεων για ανασφάλιστους πολίτες.

 

9. ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 70 ΧΡΟΝΩΝ (1948-2018) ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ως ΔΣ είχαμε την εξαιρετική τύχη η θητεία μας να συμπέσει με τη συμπλήρωση 70 χρόνων δράσης και προσφοράς της Εταιρείας μας. Στα πλαίσια αυτά η ΕΚΕ πραγματοποίησε μεγάλη Επετειακή Εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της (https://www.hcs.gr/default.aspx?pageid=657). Η συμμετοχή των Καρδιολόγων, των επαγγελματιών που υπηρετούν την καρδιαγγειακή ιατρική και των φίλων της ΕΚΕ από όλο το φάσμα της ιατρικής, επιστημονικής και ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας ήταν συγκλονιστική στην επιβλητική, κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής με περισσότερα από 1500 άτομα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε 12λεπτο ντοκιμαντέρ με την ιστορία της ΕΚΕ όπου όλοι οι πρώην πρόεδροι της ΕΚΕ έδωσαν το στίγμα της προεδρίας τους. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε τιμητικές βραβεύσεις έγκριτων μελών της Καρδιολογικής Κοινότητας. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με την Ορχήστρα της ΕΡΤ.

 

Το ΔΣ και η Συντακτική επιτροπή αποφάσισαν την έκδοση του τελευταίου τεύχους του 2017 της Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης ως Επετειακού για τα 70 χρόνια προσφοράς και δράσης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

 

Το 2018 κλείνοντας τον κύκλο του εορτασμού των 70 χρόνων δράσης και προσφοράς της εταιρείας η ΕΚΕ δημιούργησε ένα λεύκωμα, μια επετειακή έκδοση με την ιστορία, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΕΚΕ από την ίδρυσή της ως σήμερα.

 

10. ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

10.1 Έγκαιρος προγραμματισμός των συνεδρίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του 2017-18, για πρώτη φορά, έκανε διετή προγραμματισμό των Πανελληνίων Καρδιολογικών Συνεδρίων, των Σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας, των Περιφερειακών Συνεδρίων και των Συνεδρίων Επεμβατικής Καρδιολογίας-Ηλεκτροφυσιολογίας (ICE), καθορίζοντας ακριβείς ημερομηνίες και τόπο διενέργειας.
Αυτό βοήθησε, κατά γενική ομολογία, στην επιτυχή έκβαση από πλευράς συμμετοχής Ελλήνων και διακεκριμένων ξένων ομιλητών, ποιοτικού προγράμματος και χορηγιών από τη βιομηχανία.

 

10.2 Ηλεκτρονική ψηφοφορία

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ 2019-2020 που έλαβαν χώρα στα πλαίσια του Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου 2018, για πρώτη φορά τα μέλη της ΕΚΕ είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και με ηλεκτρονική ψηφοφορία εφαρμόζοντας το καταστατικό της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά σε εκλογές Δ.Σ Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας.

 

10.3 Κάρτα υγείας αθλητή

Για πρώτη φορά η Πολιτεία (χάρη και στις ενέργειες μας) καθιέρωσε με νόμο την υποχρεωτική λήψη της Κάρτας υγείας του αθλητή από τον Καρδιολόγο. Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της προστασίας του πληθυσμού από τον αιφνίδιο θάνατο.

 

10.4 Καμπάνια για τον αιφνίδιο θάνατο

Ως ΔΣ ενεργοποιήσαμε μια καμπάνια της ΕΚΕ για τη μείωση του αιφνίδιου θανάτου. Σε συνεργασία με την ΠΕΔΑ (Πανελλήνια Ένωση Δήμων Αττικής) και 60 περίπου δήμους στην Αττική πραγματοποιήθηκαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ΕΚΕ από την αντίστοιχη Ομάδα Εργασίας της ΕΚΕ Σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης για δημοτικούς υπαλλήλους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ΟΕ Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης που με επικεφαλής το Προεδρείο της (Γ. Λάτσιος, Δ. Αβραμίδης) έκαναν εξαιρετικά επιτυχημένη δουλειά. Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών για την προμήθεια αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών και τοποθέτησής τους σε κεντρικά σημεία των Δήμων που συμμετέχουν. Στα πλαίσια αυτά συνεχίζονται τα σεμινάρια BLS και ALS για επαγγελματίες υγείας και όχι μόνο στο αμφιθέατρο της ΕΚΕ όπου εκατοντάδες άτομα έχουν εκπαιδευτεί από την Ομάδα Εργασίας ΚΑΡΠΑ και ΜΕΘ της ΕΚΕ.

 

10.5 Εκδήλωση καλωσορίσματος των νέων Καρδιολόγων

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία καθιέρωσε την εκδήλωση καλωσορίσματος των νέων Καρδιολόγων που πήραν τον τίτλο ειδικότητας το προηγούμενο έτος. Για το 2017 και 2018 η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου το Δεκέμβριο. Συμμετείχαν νέοι Καρδιολόγοι (κυρίως από την Αθήνα) και δόθηκε ευκαιρία για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων. Επιθυμία μας είναι να καταστεί δυνατό στο μέλλον να συμμετέχουν συνάδελφοι από όλη τη χώρα.

 

10.6 Μουσείο Καρδιολογίας

Δημιουργήθηκε Μουσείο Καρδιολογίας στον 3ο όροφο του κτηρίου της ΕΚΕ με ιατρικές συσκευές, υλικό και βιβλία που συλλέγονται με επίμονη προσπάθεια εδώ και αρκετά χρόνια. Το ΔΣ της ΕΚΕ οφείλει να ευχαριστήσει τους δωρητές για την προσφορά των εκθεμάτων και ιδιαίτερα την κυρία Ελίνα Ψημίτη. Σημαντική για την επίτευξη του εγχειρήματος ήταν η συνεισφορά του μέλους της ΕΚΕ, Καρδιολόγου κ. Ηλία Σανίδα.

 

10.7 Νέο λογισμικό

Τέθηκε σε λειτουργία το νέο λογισμικό του λογιστηρίου που βοήθησε στον εξορθολογισμό των οικονομικών της εταιρείας στοχεύοντας στην αμεσότερη εποπτεία των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας.

 

11. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον οικονομικό εξορθολογισμό, τη χρηστή διαχείριση και τη διαφάνεια και με μεθοδικότητα και σωστό προγραμματισμό υπερκαλύφθηκε το παθητικό των προηγούμενων χρόνων και κλείσαμε με θετικό πρόσημο το 2017 και με επίσης θετικό πρόσημο το 2018 και σαφή αύξηση της καθαρής θέσης της εταιρείας. Αυτό επετεύχθη με αύξηση των εσόδων και περιορισμό των εξόδων χωρίς όμως να μειωθούν οι πολύπλευρες δραστηριότητες της ΕΚΕ σε κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο. Αντίθετα ο αριθμός των υποτροφιών αυξήθηκε στη συγκεκριμένη διετία.

 

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σε στασιμότητα βρίσκεται η υπόθεση του κληροδοτήματος της ΕΚΕ βάσει της διαθήκης Σαλονικίδη. Η υπόθεση αυτή την οποία κληρονομήσαμε από τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι συνεχείς δικαστικές διενέξεις επιβαρύνουν οικονομικά την εταιρεία και καθιστούν δύσκολο το χειρισμό του θέματος, χωρίς να διαφαίνεται ουσιαστική λύση. Η ΕΚΕ πολύ σύντομα θα κληθεί να επανεξετάσει/επανακαθορίσει τη θέση της στο σημαντικότατο αυτό ζήτημα προστατεύοντας τα συμφέροντά της.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδέλφοι,

 

Βρισκόμενος στην ευχάριστη θέση να παραδώσω την ηγεσία της ΕΚΕ στo νέο Προέδρο και αγαπητό φίλο, Καθηγητή κ. Γιάννη Γουδέβενο θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς:

 

• Όλα τα Μέλη του τωρινού ΔΣ για την εξαιρετική συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη που είχαμε όλη αυτή την διετία. Από τους Προέδρους Γ. Γουδέβενο και Σ. Φούσα, τον Γραμματέα Ι. Κανακάκη και τον ταμία Γ. Κοχιαδάκη έως τα Μέλη του ΔΣ, Χ. Γράσσο, Ε. Μάτσακα, Α. Πατριανάκο, Σ. Xαντανή και τον εκπρόσωπο των ειδικευομένων Χ. Τούντα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο απερχόμενο μέλος Ε. Μάτσακα για την διαχρονική ουσιαστική προσφορά του στα διοικητικά της Εταιρείας.

• Όλους τους Προέδρους και τα μέλη των πυρήνων των Ομάδων Εργασίας για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε στα δυο χρόνια της θητείας μου

• Τους Έλληνες Καρδιολόγους της διασποράς που ήταν συνεχώς δίπλα μας σε όλες τις δράσεις μας

• Τη Διευθύντρια, κα Γ. Γιαννουλίδου και όλο το Διοικητικό προσωπικό για τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλλαν για την επίτευξη των σκοπών της ΕΚΕ

• Τους χορηγούς μας που στάθηκαν δίπλα στην ΕΚΕ

• Τα γραφεία οργάνωσης των συνεδρίων μας που συνεργάσθηκαν μαζί μας

 

• Και κυρίως όλους εσάς, εκλεκτά μέλη της ΕΚΕ, που με την ενεργό συμμετοχή σας, τα σχόλιά σας και την υποστήριξή σας συμβάλετε καθοριστικά στην ευόδωση των στόχων της ΕΚΕ.

 

Με αίσθημα συνεργασίας και ευθύνης εργαστήκαμε σκληρά για την προαγωγή της Καρδιολογίας, την πρόληψη των καρδιολογικών παθήσεων, την προώθηση της έρευνας και της επιστήμης και την έμπρακτη υποστήριξη της νέας γενιάς μέσω της χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων και υποτροφιών.

 

Εύχομαι από καρδιάς στο νέο Πρόεδρο, Γιάννη Γουδέβενο, και στο νέο ΔΣ κάθε επιτυχία. Η έμπρακτη και ενεργός υποστήριξή μου σε όλες του στις δράσεις είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη. Είμαι σίγουρος ότι με την καθοδήγησή του Προέδρου το νέο ΔΣ θα οδηγήσει την ΕΚΕ σε ακόμη υψηλότερες λεωφόρους.

 

Με τη λήξη της θητείας μου αισθάνομαι ότι ως ΔΣ προσπαθήσαμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και να παραδώσουμε στο νέο Πρόεδρο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο μια ΕΚΕ:

 

• Με ισχυρή οικονομική και επιστημονική θέση

• Με διευρυμένο κύκλο εργασιών

• Δραστήρια τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον κοινωνικό τομέα

• Με αναγνώριση και καταξίωση όχι μόνο σε όλο το φάσμα της Ελληνικής κοινωνίας (απλοί πολίτες, θεσμικοί/πολιτειακοί παράγοντες, υγειονομικός χώρος) αλλά και στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και την Αμερική.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2019

Με φιλικούς συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Κωνσταντίνος Τσιούφης
Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ
Πρόεδρος ΕΚΕ