Η ασπιρίνη δεν υστερεί από τα άλλα αντιπηκτικά στην αρθροπλαστική του γόνατος

Η ασπιρίνη μπορεί να έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με άλλα αντιπηκτικά στην πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ) και το θάνατο σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αρθροπλαστική του γόνατος, σύμφωνα με μια αναδρομική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Surgery .

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία 42.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε μονόπλευρη αρθροπλαστική γόνατος σε νοσοκομεία του Μίτσιγκαν. Ασθενείς που άρχισαν να λαμβάνουν μόνο ασπιρίνη στο τριήμερο της περιεγχειρητικής αντιθρομβωτικής θεραπείας συγκρίθηκαν με αυτούς που άρχισαν να υποβάλλονται σε αντιπηκτική αγωγή με βαρφαρίνη ή αναστολέα του παράγοντα Xa ή και τις δύο θεραπείες, ή καμία θρομβοπροφύλαξη.

 

Το πρώτο κύριο αποτέλεσμα – σύνθετο καταληκτικό σημείο της πρώτης πνευμονικής εμβολής, της εν τω βάθη φλεβικής θρόμβωσης ή του θανάτου στις 90 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση - παρατηρήθηκε στο 4,8% των ασθενών που δεν έλαβαν αντιπηκτικά, στο 1,2% των ασθενών που έλαβαν μόνο ασπιρίνη, στο 1,4% των ασθενών που έλαβαν άλλα αντιπηκτικά , και το 1,3% αυτών που λαμβάνουν και τα δύο. Μετά από πολυπαραγοντική προσαρμογή, η ασπιρίνη δεν ήταν κατώτερη από άλλα αντιπηκτικά για το κύριο καταληκτικό σημείο και για τον κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Οι σχολιαστές πάντως καταλήγουν στο ακόλουθο συμπέρασμα: «Ενώ αυτή η μελέτη προσθέτει στον τρέχοντα κατάλογο των αναδρομικών μελετών που υποστηρίζουν τη χρήση της ασπιρίνης σε επιλεγμένους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε [ολική αρθροπλαστική του γόνατος], η ιστορία απέχει πολύ από το τέλος».

 

https://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/article-abstract/2708020