5η σύντομη ενημέρωση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του ΔΣ ΕΚΕ (Ιανουάριος – Ιούνιος 2018, 2ο/ 2018)

Αθήνα 6/7/18

Σύντομη ενημέρωση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του ΔΣ ΕΚΕ
(Ιανουάριος - Ιούνιος 2018)

 

Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Mε την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναφερθώ πολύ συνοπτικά στις δραστηριότητες της ΕΚΕ από τον Ιανουάριο έως σήμερα.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Υποτροφίες

Λόγω του μεγάλου αριθμού των υποψηφιοτήτων ιδίως για υποτροφίες εξωτερικού, αποφασίσαμε σαν ΔΣ να αυξήσουμε τον αριθμό των υποτροφιών και αντί των αρχικά 25 να δοθούν τελικά 28 υποτροφίες για το 2019 (αριθμός ρεκόρ). Συγκεκριμένα 10 υποτροφίες εξωτερικού και 12 υποτροφίες εσωτερικού διάρκειας 12 μηνών σε Νέους Έλληνες Καρδιολόγους έως 40 ετών και 6 υποτροφίες βραχείας διάρκειας σε Έλληνες Καρδιολόγους ανεξαρτήτως ηλικίας.


Εξετάσεις για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος στις 14 Ιουνίου 2018 έγιναν οι εξετάσεις για το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Καρδιολογίας (European Examination General Cardiology) σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη και 45 ειδικευόμενοι στο τελευταίο έτος ειδίκευσης δήλωσαν συμμετοχή, με την ΕΚΕ να καλύπτει οικονομικά μεγάλο μέρος της δαπάνης συμμετοχής τους.

 

Webinars 2018

Το πρόγραμμα για τον κύκλο Webinars του 2018 είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα τρία πρώτα webcast.


Μαθήματα ειδικευομένων

Στα πλαίσια των μαθημάτων της ΕΚΕ προς τους ειδικευομένους φέτος έγινε προσπάθεια (με την προσωπική επιμέλεια του μέλους του ΔΣ κ. Πατριανάκου) για πρακτική εξάσκηση με προσωπικό σταθμό εργασίας στο αμφιθέατρο της ΕΚΕ για τον καθένα ειδικευόμενο ή νέο καρδιολόγο στις νέες απεικονιστικές τεχνικές (MRI καρδιάς, Ηχωκαρδιογραφία και CT καρδιάς).

 
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HJC

Mε ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ανακοινώνω την αξιοσημείωτη αύξηση του συντελεστή απήχησης του εθνικού μας περιοδικού HJC (νέος IF=1.9 από 1.4). Θερμά συγχαρητήρια στον Δ/ντή Σύνταξης, καθηγητή κ. Δ. Τούσουλη και σε όλη την ομάδα που στηρίζει την εκδοτική προσπάθεια για αυτή τη μεγάλη επιτυχία.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ


To 39o Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton 18-20/10 2018. H προετοιμασία φυσικά έχει ήδη ξεκινήσει και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να έχουμε μια ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση.

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται η συμμετοχή διακεκριμένων ξένων καρδιολόγων (B. Casadei, St. Achenbach, A. Vahanian κ.α) πέραν των εξαίρετων Ελλήνων της διασποράς (S. Tsimikas, J. P. A. Ioannidis, V. Papademetriou, P. Kokkinos, J. A. Elefteriades κλπ) ενώ θα υπάρχουν Κοινές Συνεδρίες με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), το Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας (ACC), τη Διεθνή Εταιρεία Καρδιαγγειακής Φαρμακολογίας, την Ευρωπαϊκή και την Κινεζική Εταιρεία Υπέρτασης (ESH, CHL), κλπ.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα γίνουν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ όπως ορίζει το καταστατικό της Εταιρείας μας. ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ.


Τα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ 2018 στην όμορφη Θεσσαλονίκη (με τον συντονιστικό ρόλο του αντιπροέδρου κ. Γουδέβενου) στέφθηκαν με επιτυχία για μια ακόμα χρονιά από πλευράς επιστημονικού προγράμματος, αλλά και από οικονομικής πλευράς για την ΕΚΕ παρά τα καιρικά εμπόδια στις μετακινήσεις.

 

Για πρώτη φορά παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα των ΟΕ, οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στο χώρο της ΔΕΘ εκδήλωση για το κοινό με σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και τη συμμετοχή 800 πολιτών και 70 εκπαιδευτών στο μεγαλύτερο σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

 

Το σεμινάριο είχε την υποστήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

  

 

 

Προγραμματισμός Συνεδρίων

Τα Περιφερειακά Συνέδρια 2018 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη Μυτιλήνη (31/8-1/9/2018), στο Αγρίνιο (28-29/9/2018) και στη Δράμα (7-8/12/2018). Το ICE 2018 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Ηράκλειο Κρήτης (30/11-2/12/2018).

Tα Σεμινάρια των ΟΕ θα γίνουν 21-23 Φεβρουαρίου 2019 (σύντομα θα καθορισθεί ο τόπος διενέργειάς τους).

ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΕ

ΕΚΕ και ESC
Έχουμε εξασφαλίσει για το ESC Congress 2018 στο Μόναχο την εκπροσώπηση της ΕΚΕ με 2 συνεδρίες με τίτλο ‘Guidelines in Daily Practice - Heart failure και ‘Mini quiz - Czech Republic vs Greece’ που θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 14:30 - 15:45 και το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 11:00-12:30  αντίστοιχα.

 

Σημειωτέων, για όσους συναδέλφους παρακολουθήσουν το Συνέδριο στο Μόναχο, θα οργανωθεί και φέτος η παραδοσιακή εκδήλωση (cocktail reception) της ΕΚΕ την Κυριακή 26 Αυγούστου στο εστιατόριο Hofbrauhaus Munchen στις 20:00 και είσαστε όλοι καλεσμένοι. 

ΕΚΕ και ACC
Ενεργή ήταν η συμμετοχή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο ετήσιο συνέδριο του ACC στο Ορλάντο για μια ακόμα χρονιά ενώ καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 17 δωρεάν εγγραφές ειδικευομένων στο ACC Orlando 2018.

Σημαντική κρίνεται και η συμμετοχή μας στην ειδική συνεδρία ACC.18 International FIT Jeopardy Competition και η δυνατότητα υποψηφιότητας ενός εκπροσώπου από το local chapter για να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Ιnternational Working Group ACC.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο με το ΚΕΣΥ έχουν νομοθετήσει την αλλαγή του τρόπου λήψης της ειδικότητας με τη διενέργεια πανελληνίων εξετάσεων 2 φορές το χρόνο, με την διαμόρφωση των κριτηρίων που θα πληρούν τα εκπαιδευτικά κέντρα κλπ. Η ΕΚΕ σε στενή συνεργασία με την αντίστοιχη επιτροπή εκπαίδευσης που έχει θεσπίσει το ΚΕΣΥ (2 μέλη έχουν ορισθεί από την ΕΚΕ) παρακολουθεί από κοντά τις εν λόγω εξελίξεις.

Σχετικά με το υπό διαβούλευση κείμενο του ΚΕΣΥ για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, η ΕΚΕ ανέλαβε συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στις εταιρείες κορμού και με συντονισμένες ενέργειες προσπαθήσαμε να εδραιώσουμε τη θέση της ΕΚΕ, ότι απαιτείται επαρκής χρόνος συζήτησης και διαβούλευσης των επιστημονικών Εταιρειών πέραν του χώρου της Ειδικότητας (που πολλές εξ’ αυτών έχουν πολύ σημαντική διαχρονική συνεισφορά στην υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση) και την Πολιτεία, ώστε να θεσμοθετηθεί το καλύτερο δυνατό μοντέλο λειτουργίας των εταιρειών, με διατήρηση της αυτοτέλειας τους και παράλληλο εξορθολογισμό-αναβάθμιση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. Το ΚΕΣΥ μας ενημέρωσε τελευταία ότι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο αντί του Ιουνίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κατατεθεί. Επιφυλασσόμεθα να δούμε το τελικό κείμενο για την διαμόρφωση της τελικής τοποθέτησής μας ως ΕΚΕ και ως Εταιρείες Ειδικότητας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης
Πραγματοποιήθηκαν στο MALL ATHENS και στο GOLDEN HALL στις 17 Μαΐου μετρήσεις πίεσης και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την υπέρταση, τους τρόπους μέτρησης της πίεσης, τους κινδύνους που εγκυμονεί κλπ. Παράλληλα δόθηκε ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης. Οι δράσεις της ΕΚΕ είχαν κεντρικό σύνθημα: ΜΕΤΡΩ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ-ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ - ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ - ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ.

 

 

Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος
H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και του ευρύτερου κοινού για το τεράστιο πρόβλημα του καπνίσματος, του παθητικού καπνίσματος και της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και συνεχίζοντας την επιτυχημένη περσινή πρωτοβουλία της οργάνωσης του μαθητικού διαγωνισμού ζωγραφικής, δημιούργησε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ και οργάνωσε τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με τίτλο ‘No Smoking Story’ με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η μεγάλη εκδήλωση βράβευσης των μαθητών και των σχολείων τους πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στο «Μικρό Παλλάς» στο κέντρο της Αθήνας. Η μεγάλη προσέλευση των μαθητών και των γονιών τους στην εκδήλωση, των εκπαιδευτικών και όσων συμμετείχαν στη υλοποίηση του διαγωνισμού ήταν το καλύτερο επιστέγασμα για ένα διαγωνισμό που είχε μεγάλη ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα.

 

          

 

Καμπάνια μείωσης του αιφνίδιου θανάτου
Στα πλαίσια της καμπάνιας της ΕΚΕ για τη μείωση του αιφνίδιου θανάτου πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο αμφιθέατρο της ΕΚΕ από την αντίστοιχη ΟΕ της ΕΚΕ Σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης. Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών για την προμήθεια αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.

Ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΚΕ σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ

Μια νέα πρωτοβουλία για την ενημέρωση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα και την πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα αναλαμβάνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα με τη Διεύθυνση Περιφερειακών Σταθμών.

Πρόκειται για το ραδιοφωνικό ένθετο με τίτλο «ΙΑΤΡΙΚΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΓΕΙΑΣ» που θα μεταδίδεται κάθε εβδομάδα, τις πρωινές ώρες, σε όλους τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ, μεταφέροντας έτσι σε όλη τη χώρα το μήνυμα της πρόληψης υγείας.

 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς σας εύχομαι καλό καλοκαίρι, και σας περιμένω στο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

 

Κώστας Τσιούφης
Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ
Πρόεδρος ΕΚΕ