Ευχές από τον Πρόεδρο της ΕΚΕ για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά και σύντομη ενημέρωση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του ΔΣ ΕΚΕ (Αύγουστος-Δεκέμβριος 2017) 5ο/2017

Αθήνα, 23/12/17

 

4η Σύντομη ενημέρωση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του ΔΣ ΕΚΕ
(Αύγουστος- Δεκέμβριος 2017) – Ευχές για Καλά Χριστούγεννα, Υγεία και ένα δημιουργικό 2018

 

Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Mε την παρούσα επιστολή θα ήθελα να αναφερθώ πολύ συνοπτικά στις δραστηριότητες της ΕΚΕ από τον Αύγουστο έως σήμερα.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

38o Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο & Επετειακή Εορταστική Εκδήλωση για τα 70 χρόνια προσφοράς και δράσης της ΕΚΕ

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) ως μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές εταιρείες της χώρας, με συνεχή και αναγνωρισμένη προσφορά σε επιστημονικό και κοινωνικό πεδίο, πραγματοποίησε μεγάλη Επετειακή Εκδήλωση ανοιχτή για το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

 

Η συμμετοχή των καρδιολόγων, των επαγγελματιών που υπηρετούν την καρδιαγγειακή ιατρική και των φίλων της ΕΚΕ από όλο το φάσμα της ιατρικής, επιστημονικής και ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας. ήταν συγκλονιστική στην επιβλητική, κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής με περισσότερα από 1500 άτομα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε 12λεπτο ντοκιμαντέρ με την ιστορία της ΕΚΕ όπου όλοι οι πρώην πρόεδροι της ΕΚΕ έδωσαν το στίγμα της προεδρίας τους. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρύτανης ΕΚΠΑ καθηγητής κ. Αθ. Μ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητής, κ. Π. Σφηκάκης και ο Γ. Γραμματέας του Υ. Υγείας κ. Γιαννόπουλος εκπροσωπώντας τον υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό. Μετά τη βραχεία παρουσίαση του έργου της ΕΚΕ εκ μέρους μου, το ΔΣ της ΕΚΕ παρουσίασε στο κοινό τους 26 νέους καρδιολόγους που έτυχαν ετήσιας υποτροφίας εσωτερικού και εξωτερικού και βράβευσε τους 34 επιτυχόντες στις εξετάσεις του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας 2017. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας καθ. J. Bax και ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής στο NHI κ. Ν. Στρατάκης αναγορεύθηκαν επίτιμα μέλη της ΕΚΕ. Ακολούθησε η βράβευση διακεκριμένων Ελλήνων Καρδιολόγων που με την επιδοσή τους σε συγκεκριμένο τομέα αλλά και τη γενικότερη προσφορά τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην προαγωγή της Καρδιολογίας στη χώρα μας και όχι μόνο. Η τελετή έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με τη Συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ και τη φιλική συμμετοχή της κας Μποφίλιου.

 

Tο ΔΣ της ΕΚΕ με τους υποτρόφους του 2017 στην επετειακή εκδήλωση της ΕΚΕ στο Μέγαρο Μουσικής

Aθηνών στις 18/10/2017


Απο τη μεγάλη επετειακή εκδήλωση της ΕΚΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18/10/2017

 

Το επετειακό 38o Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο θεωρείται πλέον ως ένα από τα πιο επιτυχημένα πανελλήνια καρδιολογικά συνέδρια με περισσότερες από 2300 εγγραφές, 420 υποβληθείσες εργασίες προς παρουσίαση σε κατάμεστες αίθουσες. Φέτος στο συνέδριο είχαμε καθημερινή έκδοση εφημερίδας με τα νέα του συνεδρίου (3 εκδόσεις για τις 3 ημέρες του συνεδρίου), διαδραστικό σύστημα ερωτήσεων με ψηφοφορία μέσω των κινητών, και διαμορφώθηκε η ‘’ΑΓΟΡΑ’’ , χώρος που ιδιαίτερα ευνοούσε τη συζητηση με το ακροατήριο και ίσως είχαμε το μεγαλύτερο αριθμό διεθνώς καταξιωμένων ξένων ομιλητών κλπ.

 

Στην τελετή έναρξης, την Πέμπτη το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός και ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κ. Μάρκου παρουσίασαν τις κυοφορούμενες αλλαγές στο σύστημα λήψης ειδικότητας και στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Τα περιφερειακά Συνέδρια της ΕΚΕ στη Σάμο, Καλαμάτα, Κιλκίς, και Λαμία εξελίχθηκαν με βάση τον πάγιο σχεδιασμό μας: Εκδήλωση για το κοινό με σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης την Παρασκευή το απόγευμα και επιστημονικό πρόγραμμα  για τους ιατρούς της ευρύτερης περιοχής το Σάββατο. Η συμμετοχή κοινού και γιατρών ήταν εντυπωσιακή και στις 4 εκδηλώσεις, με επιστημονικό πρόγραμμα (υπεύθυνοι κκ Γράσσος και Πατριανάκος) που κάλυπτε τις ανάγκες των γιατρών που το παρακολούθησαν και με θετικό οικονομικό απολογισμό για την ΕΚΕ για κάθε μία από τις εκδηλώσεις αυτές.

 

Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας -Ηλεκτροφυσιολογίας (ICE) στο Ηράκλειο Κρήτης

Το συνέδριο αυτό φέτος διοργανώθηκε για πρώτη φορά  στο Ηράκλειο της Κρήτης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία χειρουργών θώρακος, καρδιάς και αγγείων (πρόεδρος Σ. Πράπας) και είχε εξαιρετική επιτυχία από πλευράς συμμετοχής (>330 εγγραφές), επιπέδου επιστημονικού προγράμματος και ικανοποίησης των συμμετεχόντων. Τα προεδρεία των αντίστοιχων ΟΕ της ΕΚΕ με τον συντονιστικό ρόλο του ταμία της ΕΚΕ κ.Κοχιαδάκη έκαναν εξαιρετική δουλειά.

 

Πανελλήνια Σεμινάρια ομάδων εργασίας 2018

Το πρόγραμμα των Σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ (με τον συντονιστικό ρόλο του αντιπροέδρου κ. Γουδέβενου) θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα της ΕΚΕ και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να έχουμε μια ακόμη επιτυχημένη διοργάνωση. Για πρώτη φορά  παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα των ΟΕ, θα οργανώσουμε στη Θεσαλονίκη στο χώρο της ΔΕΘ εκδήλωση για το κοινό με σεμινάριο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης την Παρασκευή 9/2/2018.

 

Προγραμματισμός Συνεδρίων 2018

Το πανελλήνιο καρδιολογικό Συνέδριο θα γίνει στις 18-20/10/2018 στο Χίλτον και μέσα στον Ιανουάριο θα ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες/τόπους διενέργειας των περιφερειακών συνεδρίων και του ICE 2018.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

Το ΔΣ και η Συντακτική επιτροπή αποφάσισαν την έκδοση του τελευταίου τεύχους του 2017 της Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης ως Επετειακού για τα 70 χρόνια προσφοράς και δράσης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας  και μέχρι τέλος του χρόνου θα το έχετε λάβει ηλεκτρονικά και με το ταχυδρομείο.

 

ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΕ

ΕSC Συνέδριο στη Βαρκελώνη

Η συμμετοχή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο ετήσιο συνέδριο της ΕSC ήταν για μια ακόμα χρονιά ιδιαίτερα επιτυχημένη με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων Καρδιολόγων σε sessions του συνεδρίου και την παρουσίαση πολλών ελληνικών ερευνητικών εργασιών. Η Α’ Παν/κή καρδιολογική κλινικη διατήρησε και φέτος την παράδοση της πρωτιάς σε αριθμό εργασιών. Η ειδική κοινή συνεδρία ΕΚΕ/ESC σχετικά με τη στεφανιαία νόσο ήταν ιδιαίτερα επιτυχής με αντικειμενικά κριτήρια. Εξασφαλίσαμε για το επόμενο συνέδριο της ESC στο Μόναχο την εκπροσώπηση της ΕΚΕ με 2 συνεδρίες.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 70 ΧΡΟΝΩΝ ΕΚΕ

  • Παγκόσμια ημέρα καρδιάς

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου), προγραμμάτισε σειρά δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο πλαίσιο των εορτασμών φωταγωγήθηκε το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών με στόχο την αφύπνιση των πολιτών, δίνοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη και η γνώση σώζουν ζωές. Για τον ίδιο σκοπό μοιράστηκαν ενημερωτικά έντυπα για τους πολίτες, σχετικά με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, την υπέρταση κλπ σε διάφορα σημεία στην Αττική, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

 

Από τη φωταγώγηση της Ακαδημίας Αθηνών κατά τη παγκόσμια ημέρα καρδιάς στις 29/9/17


  •  Εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ με τη συμμετοχή δήμων Αττικής

Στα πλαίσια της καμπάνιας της ΕΚΕ για τη μείωση του αιφνίδιου θανάτου και σε συνεργασία με >70 δήμους στην Αττική πραγματοποιούνται ανά 15νθήμερο στην ΕΚΕ από την αντίστοιχη ΟΕ της ΕΚΕ Σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών για την προμήθεια αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας πληροφορώ ότι ως ΔΣ καταφέραμε να κλείσουμε με θετικό πρόσημο το 2017 με την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό των εξόδων, υπερκαλύπτοντας το παθητικό του προηγούμενου έτους και χωρίς να μειώσουμε τον αριθμό των υποτροφιών. Η εξελεγκτική επιτροπή διενεργεί τον απαιτούμενο έλεγχο και αναλυτική παρουσίαση του απολογισμού θα γίνει στη Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου (24 και 31/1/18, ώρα 19.00) στο αμφιθέατρο της ΕΚΕ.

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οπως πιθανά γνωρίζετε το υπουργειο με το ΚΕΣΥ έχουν αρχίσει μία προσπάθεια αλλαγής του τρόπου λήψης της ειδικότητας με τη διενέργεια πανελληνίων εξετάσεων 2 φορές το χρόνο, με την διαμόρφωση των κριτηρίων που θα πληρούν τα εκπαιδευτικά κέντρα κλπ. Η ΕΚΕ σε στενή συνεργασία με την αντίστοιχη επιτροπή εκπαίδευσης που έχει θεσπίσει το ΚΕΣΥ (2 μέλη έχουν ορισθεί από την ΕΚΕ) παρακολουθεί από κοντά τις εν λόγω εξελίξεις.


Παράλληλα το ΚΕΣΥ έστειλε στις επιστημονικές εταιρείες ειδικότητας προς διαβούλευση ένα κείμενο (σχέδιο νόμου κατά το ΚΕΣΥ) για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση που πρακτικά κατέλυε την αυτοτέλεια των επιστημονικών εταιρειών με ότι αυτό συνεπάγεται. Αποτελεί κοινή  πεποίθηση ότι οι επιστημονικές εταιρείες (ειδικότητας και μη ειδικότητας) σήκωσαν και σηκώνουν επιτυχώς (τουλάχιστον στις περισσότερες των περιπτώσεων)το μεγάλο βάρος της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης αλλά ταυτόχρονα είναι κοινό μυστικό ότι ένας εξορθολογισμός στον αριθμό των συνεδρίων που διενεργούνται είναι σκόπιμος. Απόψεις που οδηγούν στην <<κρατικοποίηση των εταιρειών>> δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Η διαβούλευση συνεχίζεται και πάγια θέση της ΕΚΕ είναι ότι απαιτείται επαρκής χρόνος συζήτησης και διαβούλευσης των επιστημονικών Εταιρειών (που πολλές εξ’ αυτών έχουν πολύ σημαντική διαχρονική συνεισφορά στην υψηλού επιπέδου συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση) και την Πολιτεία, ώστε να θεσμοθετηθεί το καλύτερο δυνατό μοντέλο λειτουργίας των εταιρειών, με διατήρηση της αυτοτέλειας τους και παράλληλο εξορθολογισμό της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία οργάνωσε εκδήλωση καλωσορίσματος των νέων καρδιολόγων που πήραν τον τίτλο ειδικότητας το 2017 στην Αίγλη Ζαππείου στις 20 Δεκεμβρίου. Συμμετείχαν 34 νέοι καρδιολόγοι (κυρίως από την Αθήνα) και δόθηκε ευκαιρία  για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων. Η ΕΚΕ θα καθιερώσει την εκδήλωση αυτή για όλους τους νέους καρδιολόγους με καλύτερη προετοιμασία του χρόνου ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν οι συνάδελφοι από όλη τη χώρα.

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΕ, τη διευθύντρια και το διοικητικό προσωπικό της ΕΚΕ γιατί υπερέβαλαν εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθούν στο αυξημένο φόρτο εργασίας που είχαμε για το χρόνο που διανύουμε. Περισσότερο όμως από όλους θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που ανεξάρτητα από το εργασιακό σας στάτους βρίσκεστε πάντα κοντά στις δραστηριότητες της ΕΚΕ και τη στηρίζετε έμπρακτα.

 

Σας εύχομαι από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα και το 2018 να είναι για όλους μια χρονιά γεμάτη υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα.

 

 

Κώστας Τσιούφης
Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ
Πρόεδρος ΕΚΕ

 

Επιστολή