Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας 2020

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ -το πιο δημοφιλές Καρδιολογικό συνέδριο στη χώρα μας- από 20 μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2020, στη Θεσσαλονίκη, μου δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας.


Η εκπαίδευση και η έρευνα
, με ΑΠΟΣΤΟΛΗ τη μείωση του όγκου των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποτελούν διαχρονικά αδιαμφισβήτητες προτεραιότητες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που είναι η μεγαλύτερη Επιστημονική Εταιρεία στη χώρα μας.

 

Η εκπαίδευση αφορά κυρίως τους Καρδιολόγους αλλά και τους ειδικευόμενους, και οφείλω να ομολογήσω ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα σε ό, τι τους αφορά. Απ’ αυτή τη θέση θέλω να παρακαλέσω τους εκάστοτε Διευθυντές των κλινικών ή και τους ίδιους τους ειδικευόμενους να ενημερώνουν την ΕΚΕ για τους ειδικευόμενους στην κλινική/στο νοσοκομείο τους. Τα οφέλη (συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά courses και συνέδρια) θα είναι σημαντικά.


Οι βασικοί πυλώνες της εκπαίδευσης είναι τα δύο μεγάλα μας συνέδρια, το Πανελλήνιο Συνέδριο και τα Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας, το Επεμβατικό Συνέδριο (ICE) και τα Περιφερειακά μας Συνέδρια, μερικά των οποίων πραγματοποιούνται αποκλειστικά με δικά μας έξοδα.

Η έκδοση των περιοδικών σε ηλεκτρονική μορφή, τα επίκαιρα άρθρα ενημέρωσης στον ιστότοπο της εταιρείας, τα webinars, τα hands-οn σεμινάρια στην απεικόνιση, τα πιστοποιημένα μαθήματα ΚΑΡΠΑ, τα μαθήματα των υπερήχων, είναι κάποιες από τις σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΚΕ. Παράλληλα, σε σχέση με τους νέους καρδιολόγους, παρέχεται η δυνατότητα στους ειδικευόμενους να συμμετέχουν στις εξετάσεις απόκτησης του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Καρδιολογίας.

Η εκπαίδευση και η ενημέρωση δεν αφορά μόνο τους ειδικούς και ειδικευόμενους αλλά και τους πολίτες, όπου η ΕΚΕ πραγματικά πρωταγωνιστεί ανάμεσα στις άλλες επιστημονικές εταιρείες.

Τα μαθήματα ΚΑΡΠΑ στους χώρους της ΕΚΕ και -κατά καιρούς- και στην Περιφέρεια, οι προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις, είτε σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες είτε σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας (π.χ. Καστελόριζο, Οινούσσες), οι ενημερωτικές ομιλίες σε πολίτες στο πλαίσιο των περιφερειακών συνεδρίων αλλά και μεμονωμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (το 2019 σε Σπάρτη, Χίο, Κομοτηνή, Οινούσσες, Καστελόριζο, Ρόδο, Ιωάννινα, Καρπενήσι κ.α.) είναι κάποιες από τις σημαντικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται.

Παράλληλα η έκδοση εξειδικευμένων ενημερωτικών φυλλαδίων για την ενημέρωση του κοινού, η σημαντική παρουσία στα ΜΜΕ με δελτία Τύπου και ενημερωτικά ιατρικά κείμενα, οι πρωτοβουλίες κατά τις Παγκόσμιες Ημέρες και δράσεις για το κάπνισμα, την καρδιακή ανεπάρκεια, την υπέρταση, τον διαβήτη, τη θρόμβωση είναι συνεχείς και σε όλη την Ελλάδα.

Φέτος μάλιστα πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας κατά το οποίο η ΕΚΕ και τα μέλη της μπαίνουν στα σχολεία και τις σχολικές αίθουσες και ενημερώνουν τους μαθητές για τα Καρδιαγγειακά νοσήματα και τους παράγοντες κινδύνου. Μέσα σε μόλις τρεις μήνες έχουν συμμετάσχει 50 σχολεία και έχουν ενημερωθεί πάνω από 7.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα πάνω από 100 σχολεία.

Και σε αυτό το πρόγραμμα αλλά και σε όλα όσα προαναφέρθηκαν, αποφασιστικής σημασίας είναι η συμμετοχή των μελών της ΕΚΕ, στους οποίους αξίζουν συγχαρητήρια για την ευαισθησία που επιδεικνύουν.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι διαχρονικά πρωτοπόρα και ιδιαίτερα ενεργή στον τομέα της έρευνας, με χορήγηση υποτροφιών τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό, βραβεύοντας τις καλύτερες εργασίες και χρηματοδοτώντας ερευνητικά πρωτόκολλα και καταγραφές. 

Η δημιουργία δικτύου για τους συναδέλφους της διασποράς και η σταθερή βούληση της Εταιρείας να τους καλεί στην Πατρίδα τους, αποτελεί μια ελπίδα για βελτίωση της συνολικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας της Εταιρείας μας.

 
Από τη θέση αυτή απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους που δεν είναι μέλη της ΕΚΕ, να γίνουν, ενδυναμώνοντας περαιτέρω την εταιρεία μας και συμβάλλοντας στη μεγιστοποίηση των δραστηριοτήτων της.  Κάνω επίσης κάλεσμα στα μέλη μας να πλαισιώσουν τις Ομάδες Εργασίας για πιο ενεργή συμμετοχή.

 
Η δημιουργία νέων Ομάδων Εργασίας (Αγγειακών Εγκεφαλικών, Ψηφιακής Καρδιολογίας κ.ά.) αναδεικνύουν την αναγκαιότητα στενής παρακολούθησης των εξελίξεων στον καρδιαγγειακό χώρο.

Είναι βέβαιο ότι η διαρκής και συγκροτημένη ερευνητική παρουσία είναι κυρίως αυτή που καθιστά την Εταιρεία αξιόπιστη και σεβαστή στη Διεθνή Καρδιολογική Κοινότητα.

Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και τα συγχαρητήρια μου προς τα μέλη του ΔΣ και τους υπεύθυνους των Ομάδων Εργασίας  για το Επιστημονικό Πρόγραμμα. Πολλές ευχαριστίες επίσης στις Φαρμακευτικές Εταιρείες για την αμέριστη συμπαράσταση, την εμπιστοσύνη τους και τη συνολική προσφορά τους στην Εταιρεία, γνωρίζοντας ότι τα έσοδα που προκύπτουν πηγαίνουν στις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες.

Με τη βεβαιότητα ότι τα Πανελλήνια Σεμινάρια των Ομάδων Εργασίας 2020 θα αποδειχτούν ιδιαίτερα επιτυχημένα σε όλους τους τομείς, ευχόμαστε να βρεθούμε όλοι στο συνέδριό μας προεξοφλώντας ένα ευχάριστο και αποδοτικό τριήμερο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.


Με εκτίμηση,

Γιάννης Γουδέβενος 

Καθηγητής Καρδιολογίας
Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας