Επιστολή προέδρου ΕΚΕ - Προγραμματισμός Δράσεων Διετίας (1ο/ 2017)

Αγαπητές Συναδέλφισσες / Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της έναρξης της θητείας μου ως Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μία τιμητική θέση στην οποία με αναδείξατε με την ψήφο σας πρό διετίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τους βασικούς άξονες των δράσεων που το νέο ΔΣ θα προσπαθήσει να υλοποιήσει στη διετία 2017-2019.

Είναι αυτονόητο ότι το θετικό έργο όλων των προηγούμενων ΔΣ και Προέδρων παρέχει μία ισχυρή βάση στην οποία θα στηριχθούμε για την επίτευξη των στόχων της ΕΚΕ και από τη θέση αυτή θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και η εμπειρία τους θα είναι πάντα χρήσιμη και ευπρόσδεκτη. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη σύνθεση του τρέχοντος ΔΣ όπου συνδυάζεται η ανανέωση με την εμπειρία και διέπεται από πνεύμα συνεργασίας, δουλειάς και ομαδικότητας.

Βασικές αρχές του προγραμματισμού του ΔΣ αποτελούν η αντιπροσωπευτικότητα, η διαφάνεια, ο οικονομικός εξορθολογισμός, η ομαδική προσπάθεια και η οριοθέτηση ρεαλιστικών στόχων. Στα πλαίσια αυτά θα ζητηθεί και από άλλα άτομα πέραν των μελών του ΔΣ να συμβάλουν στην προσπάθειά μας και επίσης μετά από κάθε ΔΣ (την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα) θα ενημερώνεστε μέσω newsletter και μέσω του ιστότοπου της ΕΚΕ για τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στο ΔΣ.

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ-ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Α. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΟΕ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Έχουμε ήδη προγραμματίσει τις μείζονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΚΕ (Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο και Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας ) για τη διετία (2017-19) και τα Περιφερειακά Συνέδρια για το 2017 , όπως φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη επεξεργασία και διαμόρφωση του επιστημονικού προγράμματος (πχ αποδοχή της πρόσκλησης από επιφανείς ξένους ομιλητές κλπ.) αλλά και στην οικονομικότερη διαχείριση των εκδηλώσεων.

• Ειδικότερα, με τη συμπλήρωση στη διετία 2017-19, 70 χρόνων από την ίδρυση της ΕΚΕ, ανακηρύσσεται ως επετειακό το 38ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο 2017 και θα προγραμματισθούν δράσεις για τη πρόληψη και αντιμετώπιση των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία).
Πενταμελής ομάδα εργασίας μελών της ΕΚΕ (Α.Συνετός, Λ.Πουλημένος,Δ.Φαρμάκης, Ι.Σκιαδάς ,Κ.Δημητριάδης ) εργάζεται πυρετωδώς για την αναμόρφωση του προγράμματος του Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου και κάθε μέλος της ΕΚΕ μπορεί να στείλει τις προτάσεις του στην ΕΚΕ (έως 20/2/17) ώστε έγκαιρα το ΔΣ να εγκρίνει το τελικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.

 

ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΗΜ/NΙΑ

Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο 2017

ΑΘΗΝΑ/HILTON

19-21/10/2017

Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο 2018

ΑΘΗΝΑ/HILTON

18-20/10/2018

Σεμινάρια ΟΕ ΕΚΕ 2018

ΘΕΣ/ΝΙΚΗ/ΞΕΝ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

08-11/2/2018


 Περιφερειακά  Συνέδρια 

ΤΟΜΕΑΣ

ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΕΡΙΦ. ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ

26-27/05/2017

ΠΕΡΙΦ. ΤΟΜΕΑΣ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΑΜΟΣ

01-03/09/2017

ΠΕΡΙΦ. ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

22-23/09/2017

ΠΕΡΙΦ. ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΛΑΜΙΑ

17-18/11/2017

ΠΕΡΙΦ. ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ 

ΚΙΛΚΙΣ

03-05/11/2017

 

Ως υπεύθυνοι των Περιφερειακών Συνεδρίων ορίσθηκαν τα 2 νέα μέλη του ΔΣ (Α.Πατριανάκος και Χ.Γράσσος) με τη συνεργασία του ταμία της ΕΚΕ (Γ.Κοχιαδάκης). Στα πλαίσια των περιφερειακών συνεδρίων, η ενημέρωση του κοινού και τα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ από την αντίστοιχη ΟΕ ΚΑΡΠΑ της ΕΚΕ θεωρούνται απολύτως επιτυχή και θα υποστηριχθούν πλήρως από το ΔΣ.

Σε συνεργασία με τα προεδρεία των ΟΕ Επεμβατικής Καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας θα καθορισθεί άμεσα και το προφίλ του Ετήσιου Συνεδρίου Επεμβατικής Καρδιολογίας-Ηλεκτροφυσιολογίας (ICE) 2017 ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σημερινές απαιτήσεις των Καρδιολόγων που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτά τα αντικείμενα.

Β. Webinars (Υπεύθυνος Σ.Φούσας, προηγούμενος Πρόεδρος ΕΚΕ σε συνεργασία με την κ. Κ.Αγγέλη)

Πολύ σύντομα θα σας ενημερώσουμε για τον ετήσιο κύκλο των webinars 2017, βασιζόμενοι στη αντίστοιχη θετική εμπειρία του 2016.

Γ. Εκδόσεις ΕΚΕ

Η ΕΚΕ θα εκδώσει την ιστορία της ΕΚΕ καθώς επίσης και ενημερωτικά φυλλάδια για το κοινό σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ

Η προσοχή και το ενδιαφέρον της ΕΚΕ θα εστιασθεί σε 4 κύριους άξονες

1. Εφαρμογή -τήρηση του logbook για κάθε ειδικευόμενο Καρδιολογίας σε όλες τις κλινικές που χορηγούν ειδικότητα.

2. Ενεργό συμμετοχή στο διαδραστικό πρόγραμμα της Γενικής Καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας - ESC e-Learning Platform σε μία προσπάθεια ομογενοποίησης της εκπαίδευσης. (Υπεύθυνοι: K Τσιούφης, Α.Κίτσιου). Ήδη έχετε λάβει σχετική επιστολή και σας προσκαλώ όλους στην ειδική συνεδρία ενημέρωσης για το πρόγραμμα που οργανώνουμε στα Σεμινάρια των ΟΕ, την Παρασκευή 17/02/2017, 14:00μμ – 16:00μμ.

      

3. Δίπλωμα Ευρωπαίου Καρδιολόγου

Κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων Καρδιολόγων (περίπου 30-50) λαμβάνει μέρος στις εξετάσεις για την απόκτηση του διπλώματος . Η επιτυχημένη ομάδα των Συναδέλφων (Χ.Κατσούρας, Α.Νάκα, Δ.Τσιαχρής, Χ.Χρυσοχόου) θα συνεχίσει την κοπιαστική εργασία συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές συναντήσεις για τη συγγραφή/επιλογή των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής και την εν γένει προετοιμασία των εξετάσεων.

4. Εκπαιδευτικά μαθήματα ειδικευομένων 2017-19

Θα καθορισθούν σύντομα από την ομάδα υπευθυνότητας (Σ.Φούσας, Α.Πατριανάκος, Χ.Τούντας) σε συνεργασία με την ομάδα της ΕΚΕ που ασχολείται με το e-learning platform ESC (Α.Κίτσιου).

3. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

  • >Ενίσχυση των καταγραφών (registries) με εστιασμό στις ανάγκες της χώρας
  • > Νέα κατεύθυνση στην επιχορήγηση των ερευνητικών πρωτοκόλλων - ενθάρρυνση πολυκεντρικών πρωτοκόλλων -αξιολόγηση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων
  • > Υποτροφίες (προκαθορισμένος αριθμός ανά έτος, καθορισμένα γνωστικά αντικείμενα ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, επιλογή με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιστημονικότητας (πχ συμμετοχής στο e-learning, επιτυχείς εξετάσεις για το δίπλωμα του ευρωπαίου καρδιολόγου, οικονομικό status κλπ)
  • >Ενίσχυση συνεργασιών μεταξύ Κλινικών της χώρας και του εξωτερικού

 

4. ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚΕ

Τα 2 περιοδικά της ΕΚΕ, ξενόγλωσσο και Ελληνικό, (HJC και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ) αποτελούν τον καθρέπτη της ΕΚΕ και θα υποστηριχθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα σύμφωνα με τις υποδείξεις των Διευθυντών/Αν. Διευθυντών Σύνταξης: για μεν την ξενόγλωσση έκδοση των κκ Δ.Τούσουλη / Σ.Κωνσταντινίδη, βοηθός σύνταξης (Ε.Οικονόμου) , για δε την Ελληνική έκδοση των κκ Γ.Αθανασόπουλου/Ι.Βασιλειάδη, βοηθοί σύνταξης (Δ.Τσεκούρα, Ο.Καιτόζης).

5. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (SITE) ΕΚΕ

Στη σημερινή εποχή ουδείς στόχος της ΕΚΕ μπορεί να εκπληρωθεί αν δεν υποστηρίζεται από την αντίστοιχη ιστοσελίδα υψηλού επιπέδου. Για το λόγο αυτό, γίνεται ήδη ριζική ανακατασκευή ιστοσελίδας ΕΚΕ με στήλη επικοινωνίας με τα μέλη, χρήση app, στήλη επικοινωνίας με το κοινό- και προαγωγή γενικότερα του e-health. Στα πλαίσια αυτά ορίζονται ως Web editors η κ.Χ.Χρυσοχόου και ο κ.Γ.Γιαννόπουλος. Εντός του Φεβρουαρίου θα λειτουργεί το ανανεωμένο site της ΕΚΕ.

6. ΟΕ ΕΚΕ

Οι ΟΕ της ΕΚΕ (Υπεύθυνος ο Αντιπρόεδρος κ.Γουδέβενος) αποτελούν την σπονδυλική στήλη της εταιρείας και οι επιτυχημένες εκπαιδευτικές τους προσπάθειες θα τύχουν κάθε υποστήριξης από το ΔΣ με το αίτημα να γίνουν περισσότερες και καλύτερα οργανωμένες καταγραφές και να χρησιμοποιηθεί περισσότερο η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Παράλληλα, θα εξετάσουμε άμεσα τα αιτήματα για συμπλήρωση με νέες ομάδες (πχ των Αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων), ή για νομοθετική κατοχύρωση της κατοχής ERC πιστοποιημένου τίτλου ALS ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ειδικότητας καρδιολογίας. Στα πλαίσια αυτά η ΕΚΕ θα μπορούσε να εκπαιδεύει δωρεάν όλους τους μελλοντικούς ειδικευόμενους καρδιολογίας, όταν θα ασκούνται στο 1ο έτος ειδικότητας καρδιολογίας.

Εξειδικεύσεις. Η ΕΚΕ σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ΟΕ θα προχωρήσει το θέμα της πιστοποίησης των εξειδικεύσεων σε τομείς της Καρδιολογίας (πχ Επεμβατική Καρδιολογία, Επεμβατική Ηλεκτροφυσιολογία) σε συνεργασία με την πολιτεία ή και με δική της πρωτοβουλία σε περίπτωση κωλυσιεργιών της τελευταίας.

7. ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΕ

1. Σε διεθνές επίπεδο

Με την Ευρωπαΐκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC) με τη προώθηση του e learning, του διπλώματος του Ευρωπαίου καρδιολόγου και την οργάνωση των κοινών συνεδριών στο ετήσιο Ευρωπαΐκό Καρδιολογικό Συνέδριο (φέτος στη Βαρκελώνη με θέμα τη χρόνια στεφανιαία νόσο) και στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.

Με το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (ΑCC) με την αδελφοποίηση του Greek/Cyprus ACC chapter με το ACC Chapter of New Jersey ώστε να είναι εφικτή η μετεκπαίδευση Ελλήνων καρδιολόγων που θα το επιθυμούσαν και την οργάνωση των κοινών συνεδριών στο ετήσιο Συνέδριο του ACC. Στο φετινό συνέδριο του ACC στη Washington η ΕΚΕ μαζί με το ACC και τη Γερμανική Καρδιολογική Εταιρεία συνδιοργανώνουμε συνεδρία με θέμα τη νεφρική δυσλειτουργία στον ασθενή με καρδιακή νόσο και στο αντίστοιχο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο ένας σημαντικός στόχος είναι η πλήρης καταγραφή και αξιοποίηση των Ελλήνων Καρδιολόγων και ιατρών της Καρδιαγγειακής Ιατρικής της διασποράς.

2. Σε Εθνικό επίπεδο

Α. Συνέχιση της συνεργασίας με τις λοιπές ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΟΡΜΟΥ (ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ) με κοινές δράσεις για θεσμικά θέματα, και συνεργασία έκδοσης κειμένων ομοφωνίας.

Β. Συζήτηση-εξεύρεση τρόπων συνεννόησης με τις λοιπές Επιστημονικές Εταιρείες που λειτουργούν στον ευρύτερο καρδιαγγειακό χώρο.

Γ. Στενή συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της πολιτείας (Υπεύθυνος Ε.Μάτσακας με τη βοήθεια του κ.Η.Σανιδά) για προώθηση θεμάτων εκπαίδευσης, έρευνας, εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων των μελών της αλλά και θεμάτων που σχετίζονται με τη πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων του Ελληνικού πληθυσμού. Η ΟΕ των ελευθεροεπαγγελματιών με τον κ. Πατσουράκο και κ. Κορωνιώτη θα συμβάλει σημαντικά σε αυτή τη δραστηριότητα.

8. ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΚΕ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α. Διάδοση -επικοινωνία του σκοπού της EKE (η πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων στη Ελλάδα) με τη χρήση των μέσων μαζικής επικοινωνίας και του διαδικτύου.

Β. Δράσεις σε Σχολεία- Κοινωνικοί φορείς (Υπεύθυνος Σ.Χαντανής με τη βοήθεια των κ.Η.Σανιδά, Γ.Γιαννόπουλου και της κ.Δ.Τσεκούρα).

Γ. Στοχευμένες δράσεις κατά τις ημέρες καπνίσματος, καρδιάς, κλπ. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της ΕΚΕ.

Δ. Καμπάνια μείωσης του αιφνίδιου θανάτου (Εξεύρεση χορηγών για προμήθεια αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών για επιλεγμένους δημόσιους χώρους).

9. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΕ

  • Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που καλούμαστε να υπηρετήσουμε την ΕΚΕ είναι αναγκαίος ο οικονομικός εξορθολογισμός των δαπανών ώστε η ΕΚΕ να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας. Ενδεικτικές ενέργειες είναι οι κάτωθι : Εκσυγχρονισμός μηχανοργάνωσης λογιστηρίου EKE, τήρηση του προϋπολογισμού του έτους , Ενυπόγραφος έλεγχος από τον ταμία κάθε παραστατικού δαπάνης, τακτικός ανά 3μηνο ισολογισμός στο ΔΣ με έλεγχο από τον λογιστή και τον ορκωτό λογιστή, αναλογικές μισθολογικές προσαρμογές του προσωπικού της ΕΚΕ και διερεύνηση της πιθανότητας αξιοποίησης της υπάρχουσας κτιριακής υποδομής ΕΚΕ.

 

Αγαπητές Συναδέλφισσες/ Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η ΕΚΕ είναι το σπίτι του Έλληνα Καρδιολόγου . Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλοι οι Έλληνες Καρδιολόγοι ενδιαφέρονται για την ευόδωση των στόχων της ΕΚΕ και το εκάστοτε ΔΣ οφείλει να υπηρετεί τον Έλληνα Καρδιολόγο. Κάθε ενυπόγραφη πρόταση, σχόλιο ή υπόδειξή σας προς την ΕΚΕ είναι καλοδεχούμενη και θα τύχει της απαιτουμένης προσοχής και απάντησης από το ΔΣ.

Σας καλώ να είσθε κοντά στην ΕΚΕ και στις δράσεις της και σας εύχομαι εκ μέρους του ΔΣ, καλή και δημιουργική χρονιά για την Ελληνική Καρδιολογική Κοινότητα συνολικά αλλά και για το κάθε μέλος της ΕΚΕ χωριστά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,


Κώστας Τσιούφης
Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ
Πρόεδρος ΕΚΕ